Är det etiskt rätt av Försäkringskassan att tvinga sjuka personer till domstol för att få rätt till sjukpenning, eller finns det andra sätt att komma fram till en ny rättspraxis? I USA har man som tradition att allt kan regleras i domstol. Så har det inte tidigare varit i Sverige. Att både vara sjuk och tvingas gå till domstol slår extra hårt på de svaga i samhället. För att kunna få sin sak prövad krävs både ekonomiska resurser och intellektuell kapacitet. Försäkringskassan har ett övertag mot den sjuke när rätten till sjukpenning regleras i domstol. Rättspraxis är att om man är sjuk och har läkarintyg behöver man inte infinna sig vid en rättegång. Att Försäkringskassan då tvingar sjuka med läkarintyg att driva sin sak i en rättsprocess är mycket motsägelsefullt. Är du allvarligt sjuk klarar du över huvud taget inte av att överklaga, och då vinner Försäkringskassan och kan fortsätta att behandla nästa individ på samma sätt.

Socialstyrelsen tog fram ett beslutsstöd under 2007–2008 som ska hjälpa doktorer och Försäkringskassan att likrikta sina beslut, men det ska endast vara ett beslutsstöd. Det är framtaget i konsensus av en grupp. Försäkringskassan använder beslutsstödet som ett juridiskt dokument vid rättegång.

Gång på gång slås det larm om att sjukskrivningsprocessen inte fungerar, men vem ingriper? I den senaste debatten, som började med en debattartikel om cancersjuka kvinnor, försvarar sig Försäkringskassan med att de följer de regler och direktiv som regeringen beslutat om. De lyder bara order!
Det mest alarmerande är att det inte finns någon som har det övergripande ansvaret som förhindrar att sjuka människor far illa i dessa processer.
Detta liknar den värld som Franz Kafka beskriver i sin bok »Processen«. När han skrev boken arbetade han som tjänsteman på Institutet för arbetarnas olycksfallsförsäkring i Prag. Han måste ha haft en insikt i hur processer kan drivas in absurdum. I boken blir han indragen i en process som han inte har någon möjlighet att överblicka eller styra, och det slutar med hans död. Är det dit vi är på väg?