Svensk allmänmedicin har en lång tradition av systematiskt förbättringsarbete. Redan 1991 bildades allmänläkarnas nationella kvalitetsråd, SFAM.Q. SFAM.Q är och har varit en vital arbetsgrupp som framgångsrikt utvecklat och marknadsfört praktiskt användbara metoder och verktyg med syftet att stimulera och underlätta förbättringsarbetet på vårdcentralerna. Exempel är Verktygslådan, Kvalitetshuset, Metod för medicinsk kvalitetsrevision och Mål och Mått (en uppsättning evidensbaserade kvalitetsindikatorer för vanligt förekommande sjukdomar). Utvärderingar har visat på en bred spridning till landets vårdcentraler.
Medlemmar i SFAM.Q har vidare genom ett mångårigt lokalt, praktiskt inriktat förbättringsarbete med utvärderingar samt internationellt samarbete förvärvat kunskaper om vilket stöd som behövs för förbättringsarbetet i primärvården.

För sex–sju år sedan påbörjades arbetet med att skapa ett webbaserat register – pvkvalitet.se – av kvalitetsindikatorerna i Mål och Mått med syfte att stimulera förbättringsarbetet på vårdcentralerna genom att underlätta mätningar och jämförelser med andra. När den första ansökan om »kvalitetsregisterpengar« för att stödja utvecklingen av pvkvalitet.se avslogs, inrättades år 2006 pvkvalitet.se som ett lokalt register i sydöstra hälso- och sjukvårdsregionen, där tre av SFAM.Q:s medlemmar var verksamma, bl a med ekonomiskt stöd från FORSS (Forskningsrådet i sydöstra Sverige).

pvkvalitet.se har sedan dess utvecklats successivt mycket tack vare registerhållaren och ordföranden i SFAM.Q Sven Engströms engagerade och ideella arbete. Läkare, distriktssköterskor och sjukgymnaster i regionen har deltagit i arbetet. Tack vare ekonomiskt stöd från Strama (Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens) och SFAM (Svensk förening för allmänmedicin) har pvkvalitet.se de senaste åren blivit tillgängligt utan kostnad för alla vårdcentraler i landet. pvkvalitet.se innehåller i dagsläget indikatorer för åtta diagnosgrupper, cirka 170 vårdcentraler är anslutna och 20 000 patienter har rapporterats in.
Men pvkvalitet.se behöver vidareutvecklas och marknadsföras, och man har därför ansökt om ekonomiskt stöd som kvalitetsregister (cirka 1 miljon kronor) från Sveriges Kommuner och landsting (SKL) både 2008 och 2009. Ansökningarna har avslagits helt!
Samtidigt satsar SKL 50 miljoner på 69 sjukhusbaserade kvalitetsregister. 2009 har man satsat 1–2 miljoner kronor på ett projekt där tio (!) vårdcentraler samtidigt ska registrera patienter i åtta befintliga sjukhusbaserade kvalitetsregister, där många variabler inte har potential att ge förbättringar i primärvård. Man har också satsat 10 miljoner (!!) på en nationell patientenkät.
Det är alltså inte brist på pengar som lett till att ansökan avslagits!

Varför vill inte SKL stödja primärvårdens egna initiativ för att stimulera förbättringsarbetet? Tror SKL att svensk allmänmedicin inte är kapabel att skapa de verktyg och register som behövs för vårt eget förbättringsarbete? Kan tjänstemän och sjukhusläkare klara detta bättre?
Eller tror man att man kan tvinga in landets vårdcentraler i kvalitetsregister som skapats av och för sjukhusläkare? Förstår man inte att förutsättningarna och behoven i allmänmedicin är vitt skilda från sjukhusklinikernas? Svensk primärvård behöver pvkvalitet.se och liknande verktyg som är framtagna av läkare, distriktssköterskor och sjukgymnaster m fl i primärvård för primärvård!
För det är väl inte så illa att avslagsbeslutet är ett uttryck för missnöje med den debatt om kvalitetsmätningars och kvalitetsregisters begränsningar som förts i Läkartidningen av bl a Sven Engström eller med det policydokument som antogs av SFAM 2009 och som ifrågasätter allmänmedicinens nytta av nuvarande kvalitetsregister?

Är det bara jag som upplever att SKL genom sin förmyndarattityd riktar en provokation och förolämpning mot hela primärvården? Vad anser SFAM, DLF (Distriktsläkarföreningen) och landets allmänläkare om SKL:s agerande?
Hur ska vi allmänläkare och övrig personal i primärvården agera för att SKL och andra myndigheter ska förstå och ta oss på allvar? Är det dags för en total bojkott av de befintliga kvalitetsregistren för att tvinga fram en konstruktiv diskussion där företrädare för allmänmedicin bjuds in att delta?
*
Potentiella bindningar eller jävsförhållanden: Inga uppgivna.

Läs repliken från SKL Vi bjuder in SFAM till dialog