Vi vill ju gärna vara så miljövänliga som möjligt, inte minst i vårt arbete. Vi försöker naturligtvis också vara så restriktiva som möjligt i våra receptutskrivningar, men trots detta är det ju ganska ofta som vi skriver recept på t ex antibiotika, och vi har länge varit bekymrade över att rester av läkemedel kan hamna i miljön och ställa till bekymmer, alltifrån antibiotikaresistenta bakterier till feminiserade hangrodor och fiskar. Och vi läser med bestörtning om hur olika klädkedjor utnyttjar barnarbetare och bojkottar dem tills de har bättrat sig, vi köper rättvisemärkt kaffe osv. Desto mer bestört blev jag när jag läste det senaste numret av Forskning och Framsteg, där det finns en artikel som heter »Våra billiga mediciner skapar multiresistens [1]«.

Kort sammanfattning:
• en stor del av billiga mediciner i världen massframställs i länder med låga kostnader, framförallt Indien, men även i Kina och andra länder
• undersökningar har visat mycket höga halter av antibiotika och andra läkemedel i floder och sjöar i närheten av dessa fabriker; någon effektiv utsläppskontroll föreligger uppenbarligen inte
• de lokala miljöeffekterna kan man bara föreställa sig, inga bra undersökningar har gjorts
• de globala effekterna är okända, men kanske kan det förklara förekomsten av multiresistenta bakterier i Antarktis och hos flyttfåglar hos oss
• genom svenska besparingslagar tvingas apoteken att byta ut våra utskrivna mediciner mot billigaste förekommande generika
• inga miljökrav ställs på de bolag som får sälja medicinerna till oss.

Är det inte hög tid att vi agerar? Ska vi inte genom Läkarförbundet kräva miljöcertifiering av alla mediciner som säljs i vårt land och helt enkelt bojkotta andra?
Tyvärr kan vi ju nu inte påverka förhållandena alls. Om vi visste att någon medicin är »miljösäker« skulle ju vi kunna skriva ut denna, men jag tror inte att vi har laglig rätt att kryssa i rutan för »får ej ersättas« av detta skäl (det är väl bara om patienten insisterar att han/hon inte tål något annat som den får användas). Dessutom vet vi ju inte alls hur läget är!
Läkemedelsbolag, kan ni lova att era produkter är »miljösäkrade« så att vi kan kämpa för att använda enbart dessa? Vad säger Läkarförbundet, vad säger Strama-gruppen?