Jag har fått ett brev från Marie Wedin och Håkan Wittgren. I det kan man läsa: »Läkarförbundets centralstyrelse har av flera skäl inte ansett det lämpligt att i en obligatorisk förbundsstruktur ge utrymme för delföreningar att driva egen bolagsverksamhet. Därav centralstyrelsens beslut att SPLF ska avveckla sina servicebolag.«
Varför beslöt vi oss för att skapa ett servicebolag i Stor-Stockholms privatläkarförening? Huvudskälet var en växande insikt i betydelsen av att S-SPLF företräds av läkare i de kontakter vi har med bland annat landstinget i Stockholm, Läkarförbundet, Socialstyrelsen och Socialdepartementet.
Vi startade servicebolaget år 2007, efter förankring i Stockholms läkarförening och Läkarförbundet. Syftet är att ersätta kollegor för stillastående mottagningar i samband med att de bevakar frågor kring den privat drivna sjukvården. Som exempel kan nämnas:
• Bibehållande av lagen om läkarvårdsersättning
• Ersättningsetableringar ­enligt nationella taxan
• Betalningsansvar för provtagning och vissa lab-prov
• Kostnader för medicinsk service
• Vårdvalet och dess regelböcker
• Deltagande i Stockholms läns landstings branschråd
• Försäkringskassan
• Integritetsfrågor i datori­serade journalsystem och vid rapportering till centrala ­register
• Kontakter med patientföreningar.

Håkan Wittgren och Marie Wedin skriver: »Läkarförbundet kommer att utveckla vår service, rådgivning och påverkansarbete inom området för privat driven vård. Vi räknar med att kunna erbjuda tjänster med stöd i affärsjuridiska och bolagsrelaterade frågor i samarbete med en extern part från och med årsskiftet.« Det är illavarslande eftersom skrivningen talar om stöd och tjänster men inte om inflytande. Jag har inte goda erfarenheter av Läkarförbundets påverkansarbete, tvärtom. De har motverkat mina intressen. Därför tror jag att det är en farlig utveckling när ledningen för förbundet ser sina medlemmar som klienter.
Vi behöver också fortsättningsvis skapa möjligheter för medlemmarnas aktiva deltagande i det fackliga arbetet. En alltmer komplex sjukvård ställer krav på en decentraliserad facklig aktivitet. Mot den bakgrunden är det fel att Marie Wedin och Håkan Wittgren verkar för en centraliserad facklig aktivitet, något som får sitt uttryck i deras önskan att kontrollera lokalavdelningarna. Relationen mellan en centraliserad och en decentraliserad organisation, liksom relationen mellan förtroendemannainflytande och tjänstemannainflytande, är en ständigt aktuell och nödvändig diskussion inom Läkarförbundet.