Att starta en egen mottagning är en dröm för många sjukvårdsanställda. Men det kan kännas som ett stort steg. Då finns Praktikertjänst som möjliggörare för vårdföretagande. Ett kvitto på det är den höga placeringen i undersökningsföretaget Universums rankning över Sveriges bästa arbetsplatser.
Praktikertjänst är i dag Sveriges största vårdgivare inom privat driven tandvård och hälso- och sjukvård. De nästan 1 000 verksamheterna är ryggraden och själen i det stora kooperativet, men varje mottagning drivs samtidigt som en enskild enhet med starkt självstyre.
– Vi är summan av alla våra mottagningar som finns över hela landet. Ingen klinik är den andra lik och alla har den individuella friheten att lägga upp sin verksamhet som de själva vill. I Praktikertjänst får alla enskilda verksamheter en gemenskap, men också den stora koncernens finansiella styrka och effektivitet, säger Carina Olson, vd på Praktikertjänst.
Nöjda medarbetare ger nöjda patienter
– Allt vi gör handlar om människor och att de ska må bra, så även alla våra medarbetare. Därför är jag otroligt stolt över att vi får så bra resultat på alla medarbetarundersökningar, säger Carina Olson som i grunden är ekonom och började som finansdirektör på Praktikertjänst för sju år sedan.
Praktikertjänst knep nyligen 15-platsen när Universum rankade Sveriges bästa arbetsgivare vilket överraskade Carina Olson trots att hon läst de återkommande rapporterna om nöjda medarbetare och patienter.
– När jag tänker efter är det egentligen inte så konstigt med vår höga ranking hos Universum, det bekräftar vår bild. Hos oss trivs verkligen medarbetarna och det är också därför som vi har så otroligt nöjda patienter, allt detta går hand i hand, konstaterar Carina Olson.
– Friheten att driva eget kan många gånger stå i bjärt kontrast till alla de regler och krav man som vårdgivare har från myndigheterna. Men Praktikertjänst har hittat balansen och jobbar så att den enskilda mottagningen kan luta sig mot helheten, säger Sara Banegas, specialist i allmänmedicin och chefläkare på Praktikertjänst.
Vård i 16 regioner
Eftersom Praktikertjänst bedriver sjukvård i hela 16 regioner har koncernen även ett övergripande nationellt perspektiv med allt vad de olika regionala skillnaderna i vården också innebär. Här har man också hittat en väg att bidra till både en bättre och mer jämlik vård i landet.
– Jag medverkar i många arbetsinsatser för att öka patientsäkerheten och motverka olikheter i landet. Vi har till exempel byggt upp olika nätverk med alla medicinskt ansvariga inom Praktikertjänst. Tillsammans arrangerar vi utbildningar för organisationen och vi delar också med oss av erfarenheter och stöttar där det behövs, säger Sara Banegas.
För att hela tiden kunna ”ha örat mot rälsen” och jobba verksamhetsnära är Sara Banegas själv fortfarande verksamhetsansvarig och jobbar kliniskt på Ekerö vårdcentral. Hon arbetar också tätt ihop med Praktikertjänsts åtta regionala chefläkarna ute i landet.
– Vi lär oss mycket av varandra och hjälps åt att sprida goda exempel samt hjälpa och stötta våra mottagningar. Tillsammans är vi otroligt starka och kan verkligen påverka, inte bara dagens vård utan också hur framtidens vård ska se ut, berättar Sara Banegas.
Carina Olson, vd på Praktikertjänst. Sara Banegas, allmänläkare och chefläkare på Praktikertjänst.
Foto: Mattias Barda samt Praktikertjänst.