
Med hjälp av ventilbehandling kan patienter med svårt emfysem öka sin livskvalitet väsentligt. ”Vi tror att det finns många oupptäckta fall både inom primär- och specialistvården runtom i landet”, säger Linnéa Holmstrand, specialist på lungkliniken på Sahlgrenska i Göteborg.
Sahlgrenska universitetssjukhuset var 2022 först i Sverige med att behandla KOL-patienter med bronkoskopisk lungvolymreducerande behandling med ventiler. Sedan dess har 25 patienter – med goda resultat – behandlats med endobronkiella ventiler.
–De här patienterna är en speciell subtyp av KOL-patienter som har väldigt mycket emfysem och hyperinflation i lungorna. Det är ganska begränsat vad man kan göra med hjälp av läkemedel för de här patienterna. De har låg livskvalitet och orkar oftast inte någonting, berättar Linnéa Holmstrand.
Livet förändrades
Lisbeth Adolphson i Norrköping var en av de första i Sverige som fick behandlingen. Hon berättar att hon fick KOL strax innan hon fyllde 60 år. Till en början märktes det inte av så mycket, men efter en långvarig lunginflammation förändrades allt.
–Under något år satt jag mest i min fåtölj och orkade knappt ta mig till duschen, berättar hon.
Lisbeth, idag 75 år, berättar att hon själv började söka efter metoder och upptäckte att man internationellt genomfört ventilbehandlingar. Hon tog upp det med sin sjuksköterska som i sin tur pratade med en överläkare.
När ärendet sedan hamnade hos Lowie Vanfleteren på Sahlgrenska gick det snabbt. Den 1 december 2022 behandlades Lisbeth med lyckat resultat och efter fyra, fem dagar var hon hemma igen.
–Det är väldigt stor skillnad på hur jag lever nu mot hur det var innan behandlingen. Idag tog jag 167 trappsteg, men då var jag faktiskt tvungen att ta en liten paus. Det jag kan känna med trapporna är jag inte orkar bära lika mycket längre, men det kan ju ha med åldern att göra också. Jag är ju ändå 75 år, säger hon och skrattar.
Identifiering i primärvården
Lisbeth Adolphson var alltså en av de som var kvalificerade för behandlingen. Många är det, men inte alla. Enligt Linnéa Holmstrand behöver man screena av patienterna med emfysem för att hitta rätt. Pulmonx, som ligger bakom den endobronkiella ventilen, tillhandahåller också verktyg för att hjälpa läkarna att exakt identifiera:
• Patienter som mest sannolikt kommer att dra nytta av ventilbehandling.
• Mållober för behandling, vilket kan inkludera övre och/eller nedre lober.
Enligt Linnéa Holmstrand kan identifieringen av de kvalificerade patienterna påbörjas redan i primärvården.
–Det gäller att hitta de här patienterna med svår KOL, emfysem och mycket andfåddhet.
Att vara mer proaktiv och remittera de här patienterna, som inte har så mycket sjuklighet i övrigt och inte röker, menar hon.
Tror att många fler kan få hjälp
Lisbeth Adolphson berättar att hon slutade röka innan hon fick KOL, men tror ändå att det var den bakomliggande orsaken. I övrigt hade hon levt ett aktivt liv med mycket idrottande och promenader i skogen. Idag kan hon äntligen aktivera sig igen. Hon går på vattengympa och tar sig gärna ut i naturen. Handlar och sköter allt hemma, det gör hon förstås också.
Hon tror att det finns många – bara i hennes närhet – som kan få samma hjälp och ökad livskvalitet som hon själv har fått.
–Jag ser ju att det är många runtomkring mig som har den här sjukdomen, säger hon.
Anmäl dig till det kostnadsfria webinariet via QR-koden:
Text: David Stark
Anmäl dig här till vårt seminarium: Hur du identifierar KOL-patienter för endobronkiella ventiler enligt Vårdförloppet.