Svensk sjukvård får full poäng beträffande medicinska resultat i en undersökning från det svenska företaget Health Consumer Powerhouse. Det är inget annat EU-land som lyckas med det. Däremot presterar den svenska vården minst sagt mediokert i kategorin väntetider för behandling. I undersökningen ingår alla länder plus Schweiz. Allt som allt fick Frankrike högst betyg, och Sverige hamnade på fjärde plats.
I ett pressmeddelande säger Håkan Sörman, VD för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), att rapporten visar att svensk sjukvård håller världsklass.
– Det är bra och viktigt med jämförelser av såväl sjukvård som annan offentlig verksamhet.
I maj presenterade samma företag en liknande rankning – »Vårdkonsumentindex« – för enbart Sverige där de svenska landstingen jämfördes (se LT nr 21/2006). Noteras kan att man på SKL då inte alls var lika imponerad.
»Huvudproblemet med Health Consumer Powerhouses vårdkonsumentindex är att det är mycket begränsat, har ett för stort subjektivt inslag och att deras metod brister« sa Ellen Hyttsten, direktör vid SKLs avdelning för vård och omsorg.
Läs rankningslistan på http://www.healthpowerhouse.com.