Valfrihet i vården är ett hett ämne på många håll i landet. I Landstinget Halland införs vid årsskiftet ett primärvårdssystem som innebär att hallänningarna själva kan välja vårdcentral och en s k hälso- och sjukvårdspeng följer med till den vårdcentral som väljs. Vårdcentralen får ersättning utifrån hur många patienter som »listat sig« samtidigt som landstinget ställer krav på service; till exempel får man inte neka någon patient. Men nu hotar den privata läkarmottagningen Gränsbygdskliniken i Knäred att lägga ner verksamheten och sju personer har varslats. Orsaken: Man riskerar att förlora 3,6 miljoner kronor.
– Systemet gynnar storstadsområden med friska människor som inte kostar någonting. Här i glesbygden bor gamla och skröpliga som kräver mycket vård, säger verksamhetschef Peter Svensson vid kliniken.
Landstingsstyrelsens ordförande Mats Eriksson (m) motar tillbaka kritiken.
– Det är en ren kundvalsmodell, självklart är det de vårdcentraler som väljs av patienter som får pengen. Sjukvårdspengen är också uppdelad på ålder: barn/ungdom, de i arbetsför ålder, äldre och ännu äldre för att täcka dessa extra kostnader. Om det går ska vi titta på olika sätt att kategorisera diagnoser också.