Fler danskar kommer att söka AT och ST i Sverige. Det blir följden av förändringar av de danska motsvarigheterna till AT och ST nästa år, menar de danska läkarstudenternas förening.
För att öka antalet specialister i Danmark har den danska regeringen beslutat att förkorta AT, turnus, från 18 månader till ett år. Fler specialiteter ska ingå i turnus, och alla tjänster kommer inte att innehålla allmänmedicin. Dessutom måste specialistutbildning inledas inom fyra år efter att turnus påbörjats.
Reglerna träder i kraft 2008, och läkarstudenternas förening, Foreningen af Danske Lægestuderende, har protesterat mot förändringarna, som de menar har beslutats utan föregående debatt.
Effekter kommer att drabba inte bara studenterna själva på olika vis, utan också patienterna bland annat genom att de framtida läkarna inte får tillräckligt bred kompetens, enligt föreningen, som också hävdar att de danska yngreläkarna kommer att pressas att söka AT och specialistutbildning i Sverige och Norge i stället.
Föreningen har tagit fram en särskild guide för att underlätta för yngreläkarna att söka AT i Sverige, se http://www.fadl.dk.