Rapporteringen från den öppna psykiatrin till Socialstyrelsens patientregister visar stora brister. Jämfört med Sveriges Kommuner och Landstings verksamhetsstatistik är bortfallet hela 35 procent. Det är främst uppgifter från privata vårdgivare som saknas. Det visar Socialstyrelsens rapport »Beskrivning av vårdutnyttjande i psykiatrin«, som presenterades nyligen.
Uppgifterna från den slutna psykiatrin är mer pålitliga. Och de visar på en rad skillnader, bland annat regionala skillnader i vårdtillfällen och vårdtider.
Av landstingen har Stockholm flest antal vårdtillfällen per 100000 invånare, medan Jämtland har lägst antal, mindre än hälften så många som Stockholm, som dock också har flest psykiatrer per invånare i landet.
Den genomsnittliga vårdtiden för psykossjukdom är längst i Jämtland och kortast i Dalarna, en tredjedel så lång som i Jämtland.
Regionala skillnader finns även vad gäller schizofreni och bipolär sjukdom. Läs om fler skillnader i vårdutnyttjande vad gäller landsting, kön, ålder, läkemedel med mera på http://socialstyrelsen.se