Socialstyrelsen får i uppgift att införa öppna jämförelser även för missbruks- och beroendevården. Inom äldrevården visar färska öppna jämförelser att äldre kvinnor får fler läkemedel men mindre oplanerad slutenvård än män.

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att samla data om kvalitet och tillgänglighet inom missbruks- och beroendevården, och att redovisa dessa i öppna jämförelser. Jämförelserna ska baseras på data som samlas in genom en enkätundersökning riktad till kommuner och landsting samt från andra källor som Socialstyrelsen »finner lämpliga«. Regeringen önskar att jämförelserna bland annat belyser delaktighet, hur kvinnors och mäns behov beaktas liksom insatser för barn till missbrukare. För att syftet ska uppnås bör jämförelserna göras på kommun- och landstingsnivå eller, »i de fall det är möjligt och lämpligt«, på enhetsnivå.
En jämförelse ska finnas tillgänglig i en nationell databas senast den 16 juni 2009, medan en rapport med analyser av jämförelsernas innehåll ska presenteras senast den 30 oktober 2009.
»Öppna jämförelser – vård och omsorg om äldre 2008« presenterades i måndags. Denna visar att äldre kvinnor får fler läkemedel och har fler fallskador än män, samtidigt som män har större chans att oplanerat få en vårdplats i slutenvården.
Rapporten visar också att 13 procent av patienterna är ensamma i dödsögonblicket. Några få och framför allt små kommuner lyckas dock nå noll procent, bland andra Smedjebacken, Gällivare och Bollnäs, men också Göteborg.