Läkarförbundet ansluter sig till kampanjen och kunskapsnätverket Health care information for all 2015, HIFA2015. Det beslutade förbundets centralstyrelse den 28 maj.
Syftet med kampanjen är att reducera antalet dödsfall som, med rätta baskunskaper, skulle kunna förhindras genom enkel och billig intervention. I dag beräknas det att tiotusentals personer dör varje dag helt i onödan, exempelvis för att läkare i vissa länder använder lugnande medel som förstahandsmedel vid hypertoni eller för att mödrar tror att man inte ska ge vätska till barn med diarré.
Målet med kampanjen är att varje människa år 2015 ska ha tillgång till en vårdgivare med baskunskaper i medicin och hälsovård. Hittills har nätverket mer än 2400 medlemmar, alltifrån enskilda vårdanställda till tunga organisationer inom hälsosektorn.
I och med medlemskapet åtar sig Läkarförbundet att hålla beslutsfattare, myndigheter och biståndsorgan informerade om behoven av att sprida grundläggande medicinsk kunskap och om existensen av HIFA2015.