Läkarförbundets handledarpris 2010 delades ut på torsdagen den 9 september under kongressen Framtidens specialistläkare i Malmö. Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm överräckte två checkar om 10 000 kronor till Karin Eriksson, specialistläkare på ANOPIVA-kliniken, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, och till Peter Johansson, överläkare på hjärtsektionen, medicinkliniken vid Sunderby sjukhus i Luleå.

– Det är underläkarna själva som tagit fram kandidaterna, passade Eva Nilsson Bågenholm på att poängtera och uttryckte en förhoppning om att prisvinnarna kan inspirera andra handledare.

I prismotiveringarna framhålls Karin Eriksson leda »ST-läkarna genom utbildningen med en perfekt avvägning mellan styrande vägledning och uppmuntran till kreativa idéer«, och med »stor fingertoppskänsla återkoppla såväl positivt som negativt till sina ST-läkare«.

Peter Johansson får priset bland annat för att han »med stort engagemang och stor beslutsamhet har tagit på sig rollen som studierektor« (en post som han nu lämnar), där han »vågar sticka ut hakan och stå upp för ST-läkare i alla möjliga situationer«. Han har också kämpat för ST-läkarnas rätt till en strukturerad handledning och utbildning.

Har ni något gemensamt råd till handledare runt om i landet?
– Ju mer man ger, desto mer får man tillbaka, svarar Karin Eriksson och Peter Johansson unisont.

Läkarförbundets handledarpris har delats ut sedan 2001 i syfte att stimulera till god handledning av AT- och ST-läkare. Det kan handla om att ge ett gott handledarskap genom att stödja läkaren i kompetensutvecklingen eller att vara en inspiratör till underläkarna.


Karin Erikssson och Peter Johansson. Foto: Kristina Eriksson