Både regeringen och Socialdemokraterna vill införa en högsta gräns på fyra timmars väntetid på akutmottagningarna. Förslaget har fått kritik av Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund. På Vårdförbundets webbplats uttrycker hon att förslaget är »ett omodernt förhållningssätt till vården« som »skulle innebära att en allvarligt sjuk som kommer till akuten måste vänta i kön för att någon friskare väntat i 3 timmar och 50 minuter«. I stället bör sjukhusledningarna »se över vårdens system och organisation«.
Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm är positiv till förslaget, som hon tror kan sporra vården.
– Det man måste göra är att ändra arbetssätt. Ingen av oss som jobbar på akuten tror på att införa max fyra timmars väntetid om vi fortsätter arbeta som tidigare, det går inte.
Ett annat sätt att arbeta kan vara att ha en erfaren specialist i triagen, menar hon.
– De svårast sjuka som behöver läggas in går direkt in på vårdavdelning, som då behöver extra läkare och vårdpersonal och tillgänglig vårdplats. Och om första läkaren i triagen bedömer att patienten kan tas om hand i primärvården kan man ordna med tid på vårdcentralen. Då får man bort ytterligare en grupp från akuten. Kvar blir patienterna mitt emellan. Då får man omedelbart ner väntetiden, säger Eva Nilsson Bågenholm.
Nästan alla akutmottagningar i landet har infört triage, oftast sjuksköterskeledd, enligt Eva Nilsson Bågenholm. Läkarledd triage finns bland annat på S:t Görans sjukhus.
– På Sahlgrenska har vi provat läkarledd triage tidigare och har nu infört det från och med denna veckan (läs vecka 36, red:s anm).
Vårdförbundet tror på att tidigare i vårdkedjan använda specialistsjuksköterskornas kunskaper mer, till exempel redan i ambulansen så att patienten kan gå direkt från ambulans till vårdavdelning.
Socialstyrelsen ska utreda förutsättningarna för att skapa nationell information och sammanställning av väntetiderna på de sjukhusbundna akutmottagningarna. Det beslutade regeringen den 10 september. En första rapport ska lämnas den 17 december och slutrapporten ska vara klar den 31 mars 2011.
Publicerad:
Läkartidningen 37/2010
Lakartidningen.se