De tre jurymedlemmarna Björn af Kleen, Expressen, Torbjörn Nilsson, Fokus och Amanda Rydman, P3 Dokumentär, ger följande motivering:
»I en artikel som är stilistiskt klar och dramatiskt komprimerad utan att förlora i nyanser, avslöjas brister i det svenska rättsväsendet. En skenbart enkel intervju med den så kallade barnläkaren skildrar de kränkningar som den åtalade men friade kvinnan utsattes för i mötet med polis, åklagare och mediesamhälle. Artikeln problematiserar också forskarvärldens avståndstagande till läkaren under åtalsperioden. Den mycket drabbande texten förtjänar stor spridning.«
Intervjun, »Friad – efter två år, åtta månader och nio dagar«, publicerades i Läkartidningen nr 51–52/2011 och har hittills drygt 82 000 läsningar på Lakartidningen.se. Den har lett till att en rad myndigheter har det så kallade Astrid Lindgren-fallet på sitt bord. En eller flera poliser misstänks för tjänstefel, samtidigt som Socialstyrelsen, Riksåklagaren och Rättsmedicinalverket skissar på samarbetsformer i ärenden som rör både juridik och medicin.
Också förra året vann Läkartidningen Fackförbundspressens journalistpris, då i avslöjande-klassen med artikeln »Hedersförfattare förekommer i varannan svensk avhandling« av Michael Lövtrup.
Tävlingen är öppen för alla tidskrifter som ges ut av LO, TCO och Saco och deras medlemsförbund.


Sara Gunnarsdotter, reporter på Läkartidningen, belönades med diplom, blommor och prispengar för sin intervju med narkosläkaren i Astrid Lindgren-fallet. Foto: Sara Holfve