Nr 3 2021
Inledare
Långtidssjuka i covid-19 behöver få en bra vård
om blivit långtidssjuka i covid-19 har med rätta uppmärksammats allt mer. I denna utgåva, med start på sidan 72, berättas om en av de mottagningar som tar emot långtidssjuka och om en stödgrupp för läkare med covid-19. Mottagningen finns på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och leds av Judith Bruchfeld, specialist i infektionssjukdomar. Hon berättar, när […](0 kommentar)
Signerat
Den nya forskningsproppen ger inte svar på tal
Det var glest med lösningar i forskningspropositionen på de forskande läkarnas dilemman.(0 kommentar)
Nyheter
Nytt kunskapsstöd för primärvården snart klart
Primärvården får snart ett kunskapsstöd för utredningar av långtidssjuka i covid-19, och 1177 ska få ett stöd för rådgivning. Men en nationell strategi med riktlinjer om mottagning och behandling dröjer.(0 kommentar)
Stödgrupp vill se nationella riktlinjer
Nationella riktlinjer och multiprofessionella mottagningar. Det är ett par saker som »Stödgruppen för läkare med covid-19« vill se. Det är brist på vård för långtidssjuka, och stödgruppen varnar för ett berg av rehabilitering.(0 kommentar)
Helhetsgrepp ska ge svar om långtidssjuka
På Karolinska universitetssjukhuset i Solna finns en av få mottagningar i landet som tar emot långtidssjuka i covid-19, även om de inte legat på sjukhus. Men trycket på mottagningen är högt. »Vi får extremt mycket remisser«, säger Judith Bruchfeld, som leder mottagningen.(0 kommentar)
Nya läkarlöner klara i Jönköping – i andra regioner dröjer det
Lokalföreningarna arbetar för fullt med de retroaktiva löneökningarna för 2020. Hur långt man kommit i förhandlingarna med arbetsgivarna varierar i landet, men några föreningar sneglar på Jönköping där det står klart att läkarna får ett generellt påslag på 2,75 procent.(0 kommentar)
Ersta sjukhus planerade om nya lokaler efter läkarnas protester
På nya Ersta sjukhus i Stockholm var planen att ersätta läkarnas fasta arbetsplatser med flexibla arbetsstationer i ett kontorslandskap. Men läkargruppen protesterade och sjukhusledningen lyssnade. »Nu upplever vi att vi bygger det här sjukhuset tillsammans«, säger läkarnas fackliga ombud Fredrik Wogensen.(2 kommentar)
Barnläkare polisanmäler hot efter covidartikel om skolbarn
Jonas F Ludvigsson, barnläkare och professor vid Karolinska institutet, har utsatts för en rad hot efter ett brev i New England Journal of Medicine där han visade på att få lärare och barn i grundskolan blivit svårt sjuka i covid-19 under våren, trots öppna skolor. Hot som han nu polisanmält.(8 kommentar)
Omtyckt chef för Karolinskas covid-19-diagnostik väntas få gå
Mitt under pandemin vill Karolinska universitetssjukhuset avsluta chefskapet för Tobias Allander, ansvarig för det mesta av covid-diagnostiken i Stockholmsområdet. Frågan väcker skarp kritik.(2 kommentar)
Debatt
Att hoppa utan fallskärm och möta coronavirus utan munskydd
Randomiserade kontrollerade försök är ett av de viktiga redskapen för att förbättra hälsa och vård. I covid-19-pandemin har de varit, och är, av stor betydelse för att utveckla de vacciner som snart kommer att skydda oss mot sars-cov-2, skriver Holger Rootzén.(11 kommentar)
Krönika
»Alla är nya. En del har rådjursblick, andra har hunnit jobba ett litet tag och landat.«
»Också onkologen har denna andra våg fått ett beting med pass att fylla och jag har anmält mig frivillig.« Linda Willén skriver om en ny erfarenhet – en arbetsvecka på covidavdelning.(2 kommentar)
Kultur
Stockholms skolors ungdomsmottagning stängd efter 50 år
När ungdomsmottagningen »Rådgivningsbyrån för sex och samlevnad« öppnade 1970 anställdes en barnmorska på halvtid, men besöksfrekvensen ökade snabbt. Viktiga frågor var preventivmedel och att minska spridningen av könssjukdomar. Men många frågor utöver detta väcktes vid besöken, och Rådgivningsbyrån behövde en bredare inriktning för att kunna bli en instans dit skolungdomar kunde söka med vanliga frågor.(1 kommentar)
Människor & möten
Pandemin väckte upp minnen från hennes tid i Sierra Leone
Janaki Brolin inledde sin läkarkarriär som volontärläkare i Sierra Leone. Där fick hon perspektiv på tillvaron och sitt jobb som läkare, som hon nu reflekterar över i sin podd »Tukul story from Sierra Leone«.(0 kommentar)
Klinik och vetenskap
Författarintervjun
5 frågor till Per Breimer
Per Breimer, överläkare vuxenpsykiatri i Helsingborg, har tillsammans med Åsa Petersén och Håkan Widner skrivit en artikel om Huntingtons sjukdom.(0 kommentar)
Reflexion
En ordinationslista för en säkrare vård
»Att tänka helt nytt om läkemedelslistan vore att i stället bygga en samlad ordinationslista, utan hänsyn till var i vården ordinationen görs.«(0 kommentar)
Medicinsk kommentar
Kontinuerlig glukosmätning alternativ vid typ 2-diabetes
Det har i flera studier visats att kontinuerlig glukosmätning (CGM) ger patienter med typ 1-diabetes en förbättrad glykemisk kontroll. För patienter med typ 2-diabetes finns det inte lika stort vetenskapligt underlag. Indikation för CGM vid typ 2-diabetes är bristande glukoskontroll trots flerdosinsulin eller återkommande allvarliga hypoglykemier.(0 kommentar)
Nya ESC-råd om hjärtinfarkt – behov av nationell uppdatering
Europeiska kardiologföreningens nya riktlinjer för patienter med akut kranskärlssjukdom utan ST-höjning är värdefulla, men inte problemfria. Det är nu viktigt att arbetet med de nationella riktlinjerna återupptas.(0 kommentar)
Covid-19 hos gravida ofta lindrig – svår sjukdom kan dock uppstå
Gravida med covid-19 blir ofta lindrigt sjuka, men infektionen kan leda till svår intensivvårdskrävande sjukdom under andra halvan av graviditeten, särskilt om andra riskfaktorer föreligger. Sannolikt finns ingen ökad risk för sjuklighet hos barnet, men risken ökar för förtidsbörd och därmed för komplikationer.(1 kommentar)
Nya Rön
Stafylokockarterna som orsakar protesinfektion – lika och olika
Stafylokocker är den vanligaste orsaken till ledprotesinfektion, som inträffar efter någon procent av artroplastiker. En avhandling belyser likheter och skillnader mellan S aureus, S capitis och S epidermis vid ledprotesinfektion.(0 kommentar)
Larynxmask säkert komplement vid återupplivning av spädbarn
Barnmorskor kunde använda larynxmask på ett säkert sätt vid återupplivning av spädbarn med behov av ventilation. Men det ledde inte till minskad dödlighet jämfört med traditionell mask. Det visar en studie från Uganda.(0 kommentar)
Skyddande effekt av dulaglutid var inte beroende av metformin
En nyligen publicerad analys talar för att den hjärtskyddande effekten av dulaglutid hos patienter med typ 2-diabetes med hjärt–kärlsjukdom eller hög risk för sådan inte är beroende av samtidig metforminbehandling.(0 kommentar)
Fallbeskrivning
Återkommande psykotiska symtom under många år var Huntingtons sjukdom
Ofrivilliga rörelser är typiskt vid Huntingtons sjukdom, men det är mycket vanligt att rörelsestörningen föregås av 10–20 år av psykiska symtom. Denna fallbeskrivning belyser hur sjukdomsförloppet kan te sig vid Huntingtons sjukdom och leda till att patienter vårdas för en annan diagnos en längre tid. (1 kommentar)
Originalstudie
Erfarenheter av undvikbara skador vid kärlkirurgi
Patientskador efter kärlkirurgiska ingrepp genomförda under två tidsperioder, samt anmälda till Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, Löf, har analyserats. Typskador som i princip alltid kompenseras är rekurrenspares efter karotiskirurgi och djup kärlskada efter varicerkirurgi.(0 kommentar)