Nr 43/2019

Nyheter

Läkarförening hoppas att leveranskaoset blir ögonöppnare

Ett stort antal planerade operationer har ställts in till följd av bristen på förbrukningsartiklar till sjukvården. Yvette Andersson, vice ordförande i Västmanlands läkarförening, hoppas att man kan dra lärdomar av den besvärliga situationen. (0 kommentar)

Regionernas kostnader för sjukhusbyggen ska utredas

Regeringen tillsätter en utredning som ska kartlägga regionernas investeringar i sjukhus. Målet är att ge vårdens beslutsfattare redskap för samhällsekonomiskt kloka beslut. (0 kommentar)

Läkarstudent i Örebro stängs av i väntan på läkarundersökning

Örebro universitet vill avskilja en läkarstudent som kontaktat minderåriga patienter på sociala medier. Nu har Högskolans avskiljandenämnd beslutat att studenten måste genomgå en läkarundersökning. Under tiden stängs han av.(2 kommentar)

Halländska läkare får ingen extra storhelgsersättning i jul

Region Halland har sagt upp det lokala kollektivavtalet som har gett läkarna högre ersättning vid storhelger. Nu varnar facket att man riskerar att tappa arbetskraft till grannregionerna. (0 kommentar)

SLF anmäler staten: »Rätt till fortbildning måste bli tydligare«

Sverige måste ha en tydligare lagstiftning om läkares rätt till fortbildning. Det menar Läkarförbundet som anmäler staten till EU-kommissionen. (0 kommentar)

Vårdcentralschef: »Vi straffas för att vi gjort som man ska«

»Vi gör som man ska – och blir straffade för det«, säger Tina Holmberg, verksamhetschef på en av vårdcentralerna som misstänks för irrelevant diagnossättning. Hon tycker att beslutet om ekonomiska sanktioner är orättvist.(2 kommentar)

Vårdcentraler i Västra Götaland åker på straffavgift

Det blir ekonomiska sanktioner för 22 vårdcentraler i Västra Götalandsregionen som bedömts eller misstänks ha påverkat ACG-poängen för att få mer ersättning. Totalt handlar det om 100 miljoner kronor.(3 kommentar)

Klinik och vetenskap

Medicinsk kommentar

Mäns självmordsnärhet och ovilja att söka hjälp

Män tar avstånd från ett synsätt som sammanlänkar deras självmordsbeteende med depression och psykisk sjukdom. Ett bemötande med fokus på mannens personliga problem och brister ökar mannens förtroende för vården och främjar ökat hjälpsökande. (1 kommentar)

Nytt om namn

Svenska mästare i strokevård – igen

Medicinavdelning 9 på Alingsås lasarett, Västra Götalandsregionen, har för andra året i rad utsetts till årets strokeenhet av det nationella kvalitetsregistret Riksstroke.(0 kommentar)

Utgåvan som PDF