Nr 51–52/2019

Inledare

Läkartidningen blir allt mer en digital tidning

Läkartidningen har sedan några år tillbaka en kraftig tillväxt av läsare av Läkartidningen.se. Detta är glädjande då tidningens artiklar blir lästa i stor omfattning och även diskuterade, läkare emellan. En webbplats som Läkartidningen.se har även fördelen att den fungerar som ett stort och beständigt arkiv, där vi vet att det är populärt att söka även […](0 kommentar)

God samverkan får patienterna att komma hem

Av artikeln framgår även läkarnas centrala roll i detta arbete. Om de, tillsammans med övriga personalgrupper, får möjlighet att arbeta fokuserat på att vårda patienterna i hemmet eller på boendet ger det resultat i form av färre inläggningar. (0 kommentar)

Signerat

Nyårskarameller

Läkarförbundet kommer att driva frågan in i kaklet för att regeringen och samarbetspartierna ska gå i land med de utlovade förbättringarna. (0 kommentar)

Läkare kan leda utvecklingen framåt

Många läkare är utmärkta chefer, men många som i dag är chefer hade inte blivit det om det inte varit för att kollegor hade uppmanat dem att ta den rollen. (1 kommentar)

Nyheter

Läkare hade 10 kilo cannabis – riskerar legitimationen

En läkare som dömts till fängelse för innehav av 10 kilo cannabis riskerar nu att mista sin läkarlegitimation. Brottet påverkar förtroendet för läkaren, menar Inspektionen för vård och omsorg.(1 kommentar)

Fler med stroke ska behandlas med trombektomi

Tidsfönstret för behandlingsmetoden trombektomi utvidgas till 24 timmar hos vissa patienter. Det – liksom robotträning – är några av nyheterna i de uppdaterade nationella riktlinjerna för vård vid stroke.(0 kommentar)

Milstolpe i svensk sjukvårdshistoria

För femtio år sedan infördes »7-kronorsreformen« i Sverige. Den förändrade läkarnas arbetsvillkor i grunden. De fick tidlön och de enorma lönegapen mellan olika specialiteter försvann – men det påverkade även kontinuiteten och minskade läkarnas inflytande. (5 kommentar)

Stor sorg på vårdcentral i Tumba efter läkares död

Under gårdagen hölls en minnesstund på Storvretens vårdcentral för läkaren Siavash Maghsoudlou Estarabadi. Han omkom tillsammans med sin familj i flygkraschen i Iran. »Han var otroligt ödmjuk«, säger läkaren och personalchefen Lars Roos.(0 kommentar)

Guldskytt som siktar på läkaryrket

Fredrik Lindström, OS-guldmedaljör i skidskytte, har ett nytt yrke i sikte. Om en vecka börjar han läkarprogrammet i Umeå. »Det känns fantastiskt roligt«, säger han.(0 kommentar)

Läkarens larm om platsbrist delades tiotusentals gånger

»Ett gott råd: Bli inte sjuk nu.« Läkaren Uffe Hylins Facebook-uppdatering om vårdplatsbristen på Södersjukhuset spreds 20 000 gånger på ett halvt dygn. »Kanske börjar folk inse att det är något fel«, säger han till Läkartidningen.  (2 kommentar)

Regionerna säger nej till Apotektjänsts krav på pengar

Regionerna som drabbats av leveransproblem tänker inte gå med på Apotekstjänst krav om att de ska bekosta en ny projektplan för 20 miljoner kronor. (0 kommentar)

40 fler allmänläkare behövs för Sörmlands listningstak

Max 1 500 patienter per färdig specialist. Det är en del av det listningstak som regionstyrelsen i Sörmland röstat igenom. Det kräver dock att man anställer ytterligare 40 läkare, vilket kan bli en utmaning.(1 kommentar)

Få kliniker har resurser för fler igångsättningar

Snart får förlossningsvården nya riktlinjer för igångsättning vid överburenhet. Få kliniker har dock resurser att klara av ett ökat antal induktioner, enligt en kartläggning som Vårdfokus gjort. (0 kommentar)

Vårdcentralsläkare bland de omkomna i flygkraschen i Iran

En läkare som arbetade på en vårdcentral i Tumba dog tillsammans med sin familj i flygkraschen i Iran. Nu sörjs familjen på vårdcentralen, rapporterar tidningen Mitt i. (0 kommentar)

Skåne skrotar planen på vårdval inom öron-näsa-hals

Efter kritik backar det borgerliga styret i Region Skåne nu från planen att införa vårdval inom öron-näsa-hals. Däremot ska man satsa på ett vårdval för öppen barn- och ungdomspsykiatri. (1 kommentar)

Konkurrensverket säger nej till Stiernstedts förslag

Konkurrensverket sågar flera förslag i Göran Stiernstedts utredning. Myndigheten vänder sig emot att patienter som inte gör ett aktivt val ska listas på närmaste vårdcentral och att regionerna ska få sätta listningstak.(2 kommentar)

Sjukvårdsuppropet: »Patienter far illa och avlider«

Det händer att patienter avlider i onödan på grund av den pressade situationen inom sjukvården i Stockholm. Det menar ST-läkarna Laura Björnström och Akil Awad, som tagit initiativ till Stockholms sjukvårdsupprop. De berättar i Läkartidningens podd.(0 kommentar)

Region Uppsala lex Maria-anmäler brist på sjukvårdsmateriel

»Bristen på nödvändig sjukvårdsmateriel utgjorde en betydande risk för vårdskada«, skriver Region Uppsala i sin lex Maria-anmälan om den brist på sjukvårdsmateriel som uppstod i oktober förra året. (0 kommentar)

Studie: Brister i vården bidrog ofta till suicid i anmälda fall

Olika brister i vården anses ha bidragit till suicid i mer än hälften av alla fall som anmäldes enligt lex Maria under 2015, enligt en studie.(1 kommentar)

AI var lika bra som patologer på att hitta prostatacancer

Ett AI-system utvecklat av forskare vid Karolinska institutet var lika bra som världsledande uropatologer på att identifiera och gradera prostatacancer i vävnadsprover, enligt en studie i Lancet Oncology. (0 kommentar)

Revisorer: Skånes politiker gör för lite för ekonomin

Politikerna i Skåne har inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att få ekonomin i balans och budgeten utgår inte alltid från realistiska förutsättningar. Det menar revisorer som granskat regionens budgetprocess.(0 kommentar)

Operationer ställs in efter vinterkräksjuka i Sundsvall

Sundsvalls sjukhus har ställt in flera operationer efter ett utbrott av vinterkräksjukan på ortopedavdelningen. En stor del av personalstyrkan har insjuknat (0 kommentar)

Dömda läkare anmäls inte till Ivo

Svenska domstolar har missat att informera Inspektionen för vård och omsorg i över 100 fall där läkare dömts för allvarliga brott. Det visar en granskning som TV4 Nyheterna gjort.(3 kommentar)

Fyra regioner får utmärkelsen »Årets förvillare«

Regionerna i Halland, Östergötland, Västernorrland och Västra Götaland har alla beställt kurser till sina läkare som innehöll Disc-modeller för beteendebedömning. Nu har de utsetts till »Årets förvillare«. (0 kommentar)

Brister vid misstanke om våld gör att barn kan fara illa

Vården anmälde när barn utsatts för våld. Men det var inte alltid att personalen ställde känsliga frågor till barnen i enrum. Det visar en tillsyn som Inspektionen för vård och omsorg har gjort vid barnkliniker i sju regioner.(0 kommentar)

Umeå medicinska studentkår slutar flyga

Umeå medicinska studentkår har antagit en »stanna på marken-policy« för att minska sin klimatpåverkan genom flygande. »Det sänder viktiga signaler till universitetsledningen«, säger initiativtagaren. (5 kommentar)

Karolinska Huddinge åter i full drift

Efter de omfattande IT-problemen bedrivs sjukvården vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge åter i normal omfattning. Det meddelande sjukhuset på söndagen. (0 kommentar)

Nytt sparpaket väntar Akademiska sjukhuset

Akademiska sjukhusets kostnader fortsätter att öka. Nu skärper styrelsen kravet på att verksamheterna ska hålla sig inom budgetramarna. Antalet årsarbetare måste minska och varsel är inte uteslutet. (0 kommentar)

En tredjedel följs upp sex månader efter ECT

Tre år efter att Socialstyrelsen efterlyste sexmånadersuppföljningar efter behandling med ECT görs detta i omkring en tredjedel av fallen. (0 kommentar)

Skulderblad från hemmabyggd 3D-skrivare hjälpte kirurger i Västerås

Ali Sobhani Saratis hobby har fått praktisk användning på ortopeden i Västerås. Inför en komplicerad axeloperation använde han sin egenkonstruerade 3D-skrivare för att göra en modell av patientens skulderblad. (0 kommentar)

Apotekstjänst kritisk till regionernas hantering – hotar häva avtal

Efter höstens stora problem med leveranser av förbrukningsvaror till sjukvården, svarar nu Apotekstjänst på kritiken. Regionerna uppgav felaktig information menar företaget, som hotar att häva avtalet. (0 kommentar)

Över 180 döda i angrepp mot sjukvårdsinsatser under 2019

Under 2019 har fler än 960 attacker utförts mot sjukvårdsinsatser runt om i världen. Följden har blivit hundratals skadade och döda, visar statistik från Världshälsoorganisationen. (0 kommentar)

Nytt stabsläge på Karolinska i Huddinge

IT-problemen kring journalsystemet Take Care inom Region Stockholm uppges nu vara åtgärdade. Men Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge dras med fortsatta nätverksstörningar och har återigen gått upp i stabsläge.(1 kommentar)

Skyddsombud vid Akademiska har lämnat in 6:6a-begäran

Skyddsombudet för läkarna vid akuten och internmedicin vid Akademiska sjukhuset begär att Arbetsmiljöverket beslutar om föreläggande eller förbud mot ett antal arbetsmiljöbrister. (0 kommentar)

Operationer flyttas efter stora IT-problem i Stockholm

Just nu pågår stora IT-störningar i Region Stockholm. Det handlar om problem med ett journalsystem samt nätverksproblem på Karolinska i Huddinge. Under eftermiddagen gick sjukhuset upp i stabsläge. (0 kommentar)

Efter att Ersta psykiatri stängde: »Det har gått väldigt smärtfritt«

För ett år sedan stängde Ersta psykiatri dörren för gott. Enligt den nya vårdgivaren har allt löpt på bra. Men den tidigare verksamhetschefen Alexander Wilczek tror att många läkare hade behövt Erstas stöd när sjukvården varslar.  (5 kommentar)

Stabsläge på sjukhus i Halland efter vattenläcka

Region Halland och Hallands sjukhus har gått upp i stabsläge efter en stor vattenläcka i Varberg. (0 kommentar)

Forskaren bakom »crispr-bebisar« dömd till fängelse

Den kinesiske forskare som 2018 meddelade att han hade genmodifierat ett tvillingpar med gensaxen CRISPR/Cas9 har dömts till tre års fängelse.(0 kommentar)

Satsning på uppdukningsrum ska ge bättre operationsflöde

Genom att använda två nya uppdukningsrum för att förbereda operationer räknar Sunderby sjukhus med att göra 240 fler operationer per år. Dessutom har det blivit mindre stressigt för personalen, enligt Region Norrbotten.(0 kommentar)

Planen för HPV-vaccin till pojkar går vidare

Världshälsoorganisationen (WHO) har uppmanat länder att avvakta med HPV-vaccinering av pojkar. Men nu säger Folkhälsomyndigheten att man går vidare med arbetet att vaccinera pojkar i Sverige.(0 kommentar)

Skärpta lagar om fusk och sabotage mot ambulans

Vid årsskiftet börjar ett antal nya lagar att gälla. Bland nyheterna finns skärpta lagar för forskningsfusk och sabotage av blåljusverksamhet. (0 kommentar)

Inget krav precisera medicinska skäl för att beslagta vapen

Polisen får omhänderta skjutvapen från personer som bedömts medicinskt olämpliga att inneha sådana vapen. Detta även om anmälan från läkaren inte innehåller några preciserade skäl för bedömningen. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. (0 kommentar)

Digital tjänst ska visa läkare när läkemedel är slut

I februari lanserar läkemedelsportalen FASS en ny tjänst som ska underlätta vid läkemedelsbrist. Redan vid förskrivningstillfället ska läkare kunna se om läkemedlet är slut. (1 kommentar)

Ordförande för Sjukhusläkarna Stockholm: »Tvångsförvalta vården«

»Regeringen borde överväga att tvångsförvalta sjukvården i Stockholm. Och i fler regioner än så.« Det säger Andreas Fischer, kirurg och ordförande för Sjukhusläkarna Stockholm, med anledning av budgetunderskott, varsel och bristande krisberedskap. (2 kommentar)

Fysisk aktivitet på recept nu också på export

Den svenska modellen Fysisk aktivitet på recept exporteras nu till nio andra länder i Europa.(1 kommentar)

Studie: Nätjournalen inte så negativ som befarat

När nätjournalen infördes ledde det till stor oro bland vårdpersonalen. Farhågorna besannades inte helt, men införandet har bland annat lett till att läkare är mer försiktiga med hur de formulerar sig. Det visar en studie från Uppsala.  (0 kommentar)

Så vill regeringen begränsa bältesläggning av barn

Bältesläggning av barn får ske i högst en timme och barn får isoleras från andra patienter i högst två timmar. Det är ändringar i lagen om psykiatrisk tvångsvård som regeringen föreslår i en lagrådsremiss. (1 kommentar)

Hon är ny ordförande för SLF student utland

Aida Mikaeili är ny ordförande i SLF student utland. Hon studerar till läkare i Bulgarien, och hennes fackliga intresse väcktes i och med införandet av basttjänstgöring (BT) i Sverige. Att bevaka BT-frågan blir ett huvudmål nästa år. (3 kommentar)

Arbetsmiljön får många läkare att överväga nätet

På grund av dålig arbetsmiljö överväger många läkare att börja arbeta för en privat digital vårdgivare i stället. Det uppgav mer än var fjärde som svarade på Läkarförbundets arbetsmiljöenkät. (0 kommentar)

Sahlgrenskas direktör ska leda vårdkompetensråd

Ann-Marie Wennberg Larkö, läkare, professor och sjukhusdirektör för Sahlgrenska universitetssjukhuset har blivit utsedd till ordförande i det nationella vårdkompetensrådet. (0 kommentar)

KI:s beslut i oredlighetsfråga överförs till ny myndighet

Beslutet i frågan om huruvida KI:s förra prorektor Karin Dahlman-Wright gjort sig skydlig till oredlighet förs över till den nya Nämnden för prövning av oredlighet i forskning. Det skriver Dagens Medicin.(0 kommentar)

Fokus på digitala läkarintyg och koordinering i sjukskrivningsmiljard

Kommande år ska samarbetet mellan sjukvården och Försäkringskassan stärkas, arbetet med digitala läkarintyg ros i hamn, och koordineringsinsatserna för sjukskrivna vara på plats. Det är en del av innehållet i en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och regioner.(2 kommentar)

Västra Götaland går vidare med kritiserat fastläkarförslag

Trots kritik från läkarföreningen går Västra Götalandsregionen vidare med förslaget att möjliggöra för alla ST-läkare i allmänmedicin att bli fasta läkare med lista. »Låt oss testa detta och vinna erfarenheter«, säger hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Jonas Andersson (L).(0 kommentar)

SBU hittar ingen förklaring till att fler söker för könsdysfori

SBU har inte funnit någon forskning som förklarar det senaste decenniets ökning av antalet barn och unga som söker för könsdysfori. Myndigheten har inte heller hittat någon sammantagen svensk information om hur många av dem som söker som faktiskt får behandling.(3 kommentar)

Socialstyrelsen ska ta fram kunskapsstöd kring dödföddhet

Förlossningsvården måste arbeta mer enhetligt för att förebygga dödföddhet, enligt regeringen. Nu får Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett nationellt kunskapsstöd. (0 kommentar)

Svar på kritiken mot Disc: »Beprövad erfarenhet stärker validiteten«

De Disc-modeller som används för beteendebedömning i vissa kurser för exempelvis ST-läkare lutar sig mot beprövad erfarenhet. Det säger företaget Move management angående den kritik som framkommit i medierna den senaste veckan. Men de är också beredda att slopa metoden. (0 kommentar)

Myndigheter ska ta grepp om genital smärta hos kvinnor

Socialstyrelsen ska på regeringens uppdrag titta närmare på hur myndigheten kan bidra till en mer välfungerande vårdkedja mellan primärvård och specialistvård för patienter med vestibulit, eller vulvodyni.(0 kommentar)

Mynak får uppdrag att föreslå utbildning för företagsläkare

Myndigheten för arbetsmiljökunskap ska på regeringens uppdrag ta fram förslag på hur behovet av utbildning för företagsläkare kan lösas.(0 kommentar)

Lägstanivå viktigt krav från läkarkåren inför avtal 2020

Läkarförbundet har i dag lämnat sina yrkanden i avtalsrörelsen till Sveriges Kommuner och regioner, SKR, och Sobona. Förbundet vill ha ett ettårsavtal med löneökningar på minst 3 procent.(0 kommentar)

De blir regeringens äldreforskarråd

Regeringen inrättar ett forskarråd inom området äldrefrågor. Rådet ska vara länk mellan äldreforskning och regeringen.(0 kommentar)

»Viktigast att patienterna har en fast namngiven läkare«

Sveriges mest kända läkare inom hemsjukvård lovade i Läkartidningen för två år sedan att halvera antalet dagar på sjukhus för patienter i Borgholm. Nu finns facit: han lyckades.(0 kommentar)

Läkare på språng bäddar för tidig hemgång

Den tid som utskrivningsklara patienter ligger kvar på sjukhus har halverats på tre år. Den nya samverkanslagen satte eld i baken på kommunerna – men det är inte den enda förklaringen till framgången.(0 kommentar)

Manifestationer mot neddragningar lockade tusentals

Omkring 3 000 personer samlades i lördags för att manifester mot neddragningarna i sjukvården i Stockholm. Och i Göteborg hölls en annan manifestation precis samtidigt.(0 kommentar)

Läkarförbundet ratar idé om apotekare som förskrivare

Läkemedelsverket utreder om apotek ska få skriva ut receptbelagd springmaskmedicin till sina kunder. Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren är dock skeptisk.(4 kommentar)

Nio av tio läkarstudenter tar ut läkarexamen

88 procent av studenterna på läkarutbildningarna tar ut läkarexamen. Det är den näst högsta examensfrekvensen på de stora utbildningarna med yrkesexamen, enligt nya siffror från Universitetskanslersämbetet. (0 kommentar)

Svenska allmänläkare mer stressade än kollegorna i andra länder

65 procent av läkarna i primärvården upplever arbetet som mycket eller oerhört stressigt. Däremot är de relativt nöjda nöjd med att arbeta som läkare. Det visar resultat från en stor internationell jämförelse.(5 kommentar)

Patientnämnd larmar om felaktiga dödsbevis

På senare tid har läkare i Stockholm utfärdat felaktiga dödsbevis för fyra levande patienter. Enligt regionens patientnämnd har antalet felaktiga dödbevis ökat de senaste åren.(0 kommentar)

WHO vill tillfälligt stoppa HPV-vaccin till pojkar

Världshälsoorganisationen (WHO) uppmanar länder att avvakta med HPV-vaccinering av pojkar. Anledningen är att det är brist på vaccin och att flickor ska prioriteras.  (0 kommentar)

Stockholm utreder remisskrav till akuten

Region Stockholm ska utreda remisskrav för patienter som söker till sjukhusens akutmottagningar. Distriktsläkarföreningen varnar för dubbelarbete och befarar ökad arbetsbelastning på vårdcentralerna. (1 kommentar)

Nytt avtal ska hjälpa läkare som riskerar uppsägning

Regionanställda som riskerar arbetslöshet ska kunna få fortbildning och kompetensutveckling redan innan varsel och uppsägningar blir aktuella. Det är innebörden av en ny överenskommelse mellan fack och arbetsgivare.(1 kommentar)

Debatt

Totalkostnadsperspektiv viktigt för att hantera ökande patientvolymer

Med ett ökande patienttryck är det angeläget att arbetet med att ta ett helhetsgrepp om vårdkostnaderna och att optimera verksamhets- och patientflöden på klinikerna ges högsta prioritet, skriver Pierfrancesco Mirabelli och medförfattare. (0 kommentar)

SLF etiskt förpliktigat ta ställning mot privata sjukförsäkringar

Läkarförbundet behöver ta tydlig ställning mot privata sjukförsäkringar. Principen om behovsbaserad, offentligt finansierad sjukvård är hotad, vilket gör att Läkarförbundet behöver arbeta för att vi även i framtiden ska kunna följa våra etiska principer, skriver styrelsen för Socialistiska läkare. (6 kommentar)

Bristande kompetens om ACG-systemet ska åtgärdas

Daniel Alexandersson och medförfattare verkar, i en debattartikel i Läkartidningen, komma till ungefär samma slutsatser som vi avseende ACG-systemets förtjänster och begränsningar. Det skriver Emil Johansson och medförfattare, som samtliga är knutna till koncernstab beställning och produktionsstyrning av hälso- och sjukvård, Västra Götalandsregionen. (2 kommentar)

Nya lösningar krävs för att komma till rätta med vårdens problem

Mer resurser och satsning på primärvården har varit svaret på vårdens problem sedan 1980-talet. När nu problemen kvarstår, låt oss fundera på andra lösningar. Ett alternativ kan vara ett försäkringsbaserat system. Obamacare i USA eller sjukvårdssystemen i Nederländerna och Schweiz är då väl värda att titta närmare på, skriver Henrik Waldenström. (23 kommentar)

Apropå! Nationell infrastruktur för hälsodata – börja bygget nu

Regeringen bör omgående inrätta en nationell forsknings- och utvecklingsmiljö där Sveriges nya infrastruktur för hälsodata kan börja byggas. Dialog, samarbete och professionen i förarsätet är rätt väg framåt. Det finns inte tid för fler utredningar, skriver Fredrik Öberg. (5 kommentar)

Apropå! Kvalitetsregister, organregister, etik och juridik

Självklart ska patienternas medverkan i forskning vara frivillig, men den borde icke desto mindre vara en del av samhällskontraktet, skriver Lars Jacobsson. Han konstaterar att dagens patienter får en alltmer effektiv vård tack vare att gårdagens patienter medverkat i forskningsprojekt. (1 kommentar)

Krönika

»Sedan minns jag hur de kastar sig mot den röda larmknappen och salen fylls med människor.«

Det är vår, med en mild sol som silar in genom tallarna utanför fönstret, trivsam stämning bland kollegorna i kvinnoklinikens konferensrum. Men i minnet är avståndet inte alls stort till förlossningsrummet där de egna barnens liv, i två fall av tre, kunde räddas bara tack vare samma kollegors iskalla professionalism. Max Hedmark berättar i sin krönika. (10 kommentar)

»Om kvällarna var hon glädjestrålande, den onda ryggen till trots.«

Som sommarjobbande ungdom i vården får man sprita britsar, bädda rent och gå ärenden tills ryggen värker. Men man träffar också människorna, de som jobbar för att hjälpa och de som får lindring eller tröst. Man ser och förstår och strålar av glädje på kvällen. Nina Cavalli-Björkman berättar. (0 kommentar)

Klinik och vetenskap

Författarintervjun

4 frågor till Anna-Clara Hollander

Anna-Clara Hollander, med dr och leg psykolog, har tillsammans med professor och överläkare Christina Dalman skrivit två av artiklarna till veckans tema om transkulturell psykiatri. (0 kommentar)

5 frågor till Malin Bengnér

Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län, beskriver tillsammans med kollegor utbrott av barnsängsfeber på två av regionens förlossningsavdelningar. (0 kommentar)

Reflexion

Önskelista till Tomten

»För att göra det enklare för Dig kommer här min önskelista i samlad form: …« (0 kommentar)

Medicinsk kommentar

Nya riktlinjer skärper behandling av diabetes

Nya europeiska riktlinjer om lipidregleringen anger skärpta behandlingsmål, till exempel LDL-kolesterol < 1,4 mmol/l för patienter med mycket hög risk. Statiner rekommenderas i första hand, och en stärkt ställning för patienten och upprättande av en behandlingsplan betonas. (4 kommentar)

Sista pusselbiten på plats i översynen av epilepsivården

Läkemedelsverkets nya rekommendationer om behandling vid epilepsi är den sista delen i översynen av den svenska epilepsivården. Tidigare har SBU kommit med en systematisk översikt och utvärdering, och Socialstyrelsen har publicerat nationella riktlinjer för vård vid epilepsi. (0 kommentar)

Blodtryckssänkande till natten – komplement men inte praxis

Den nyligen publicerade Hygia-studien fann lägre risk för hjärt–kärlsjukdom om blodtryckssänkande läkemedel intogs till natten i stället för på morgonen. Studien är dock behäftad med en rad metodologiska problem och resultaten av kommande studier bör inväntas innan ordinationen ändras. (4 kommentar)

Prioriteringsplattformen kan stärka förtroendet för vården

Prioriteringsplattformen formulerar ­centrala idéer om sjukvårdens mål och värden. De kan och bör vara oförändrade, även om förutsättningarna att uppnå dem ändras. Gränserna  för de behov som samhället anser att den offentliga sjukvården ska tillgodose kan ändras utan att de grundläggande målen överges.(0 kommentar)

Nya Rön

Ökad risk för död i kolorektal cancer vid ulcerös kolit

Den relativa risken för kolorektal cancer verkar ha minskat under senare år, men fortfarande ses en överrisk för såväl insjuknande som död i kolorektal cancer hos patienter med ulcerös kolit.(0 kommentar)

Kirurgiska och neurologiska komplikationer vid epilepsikirurgi

En avhandling från Göteborgs universitet har undersökt komplikationer och anfallsförsämring efter epilepsikirurgi. Resultaten visar att 4,0 procent av de opererade hade fler anfall efter två år än före operationen, medan 37 procent hade varit helt anfallsfria efter operationen. (0 kommentar)

Association mellan depression och abdominellt aortaaneurysm

I en studie undersöktes sambandet mellan depression och senare utveckling av abdominellt aortaaneurysm. Studiens resultat tyder på att depression bör evalueras som en möjlig riskfaktor i samband med att man överväger strategisk ultraljudsscreening av personer med ökad risk för abdominellt aortaaneurysm. (0 kommentar)

Tveksam klinisk nytta av målstyrd vätskebehandling

En avhandling från Linköpings universitet pekar på brister i de gängse rekommenderade metoderna för målstyrd vätskebehandling. I stället rekommenderas att integrera algoritmer för målstyrd vätskebehandling i en totalöversyn av patienten som inkluderar andra parametrar såsom vätskebalans, hjärtfrekvens, blodtryck och laktat. (0 kommentar)

Högt blodtryck på akuten en riskfaktor för framtida kardiovaskulär sjukdom

I en kohortstudie dras slutsatsen att högt blodtryck på akuten har en stark koppling till framtida kardiovaskulär sjukdom och att höga nivåer inte bör ignoreras utan ses som en möjlighet att optimera eller sätta in antihypertensiv behandling. (2 kommentar)

Temainledning

Kulturella aspekter vid psykisk sjukdom

I detta temanummer uppmärksammar vi behovet av att utveckla psykiatrin för att kunna möta en förändrad och globaliserad befolkning, lyfter fram pågående utveckling och ringar in utvecklingsbehov.   (0 kommentar)

Nytt om namn

Årets AT-handledare – tryggt stöd i bakgrunden

Anders Hemberg, ST-läkare i kirurgi vid Helsingborgs lasarett, har valts till årets AT-handledare år 2019 för Nordvästra Skåne (Helsingborg och Ängelholms sjukhus).(0 kommentar)

Trygg radiolog blev årets »Kärndoktor« i Skövde

Thorbjörn Svensson, specialistläkare inom radiologi vid Bild och funktionsmedicin, Skaraborgs sjukhus, har korats till årets Kärndoktor, det vill säga till bästa AT-läkarhandledaren i Skövde år 2019. (0 kommentar)

Läkarstudenternas favorithandledare

Pouria Farsani och Natalie Glaser har utsetts till bästa kliniska handledare av läkarstudenterna på kursen i klinisk medicin ht18/vt19 på Södersjukhuset, Karolinska institutet, Stockholm.(0 kommentar)

Årets Dr Optimo – förebild med pedagogiska talanger

Olof Söderman, överläkare radiologi, är årets Dr Optimo vid Skaraborgs sjukhus, Lidköping. Priset delas ut av AT-läkarna i Lidköping till den läkare inom Skaraborgs sjukhus som anses vara en god förebild, visat pedagogiska talanger och ärligt engagemang i AT-utbildningarna.(0 kommentar)

Temaartikel

All metodutveckling måste inkludera mångfaldsfrågor

Vi ger här exempel på evidensbaserad transkulturell metodutveckling, med ett särskilt fokus på vuxna och behandling av post­traumatisk stress, kulturmöten och områden i behov av utveckling, skriver Sofie Bäärnhielm och Frida Johansson Metso.(1 kommentar)

Gott professionellt bemötande kan stärka den utsatta patienten

Artikeln diskuterar gott bemötande i ett transkulturellt psykiatriskt vårdsammanhang med särskilt fokus på mötet med den utsatta patienten.  (0 kommentar)

Människorättsbaserat arbetssätt ger vårdpersonal viktiga verktyg

Bemötandet har stor betydelse för människors upplevelse av värdighet, identitet, livskänsla och i förlängningen hälsan. Människorättsbaserat arbetssätt tillför därför viktiga perspektiv i transkulturell psykiatri. (1 kommentar)

Hur migration påverkar den psykiska hälsan

Utrikesfödda i Sverige, inklusive flyktingar, har högre risk för psykossjukdom och PTSD men lägre risk för alkoholberoende och suicid än svenskfödda. Vad gäller depression och ångest har flyktingar högre risk än andra utrikesfödda. (0 kommentar)

Utrikesfödda använder mindre psykiatrisk vård än svenskfödda de första åren i Sverige

De första tio åren i Sverige använder utrikesfödda mindre psykiatrisk vård än svenskfödda. Olika barriärer förekommer – men vårdanvändandet ökar över tid. (0 kommentar)

Recension

Sextioåriga kriget mot hjärtats främsta fiende

Anders G Olsson, senior professor i invärtesmedicin och specialist i kardiologi, skildrar i sin nya bok den medicinska forskningens framsteg – och bakslag – i det sextio år långa kriget mot kolesterol, den främsta boven bakom uppkomsten av hjärt–kärlsjukdom.(0 kommentar)

Pionjärens rapport om livet som stressforskare

Töres Theorell, en av pionjärerna inom svensk stressforskning, summerar sitt yrkesliv genom en självbiografisk skildring av arbetet inom sin specialitet. Boken är en spännande inspirationskälla som ger uppslag till nya idéer, anser Läkartidningens anmälare.  (0 kommentar)

Patientsäkerhet

Läkare kritiseras för att ha arbetat utan särskilt förordnande

En läkare som under två år arbetat på en vårdcentral utan särskilt förordnande kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg.(10 kommentar)

Ivo påtalar brister i flera fall av bältning

I flera fall låg patienter vid en psykiatrisk akutvårdsavdelning fastspända i bälte längre tid än fyra timmar utan att nytt beslut om bältning togs.(0 kommentar)

Meddelanden

Fondmedel att söka för Stockholmsläkare

Stockholms läkarförenings understödsfond delar ut följande fondmedel: (0 kommentar)

Människor & möten

Han pausar sin läkarkarriär för att jobba i regeringskansliet

Daniel Johansson, leg läkare, doktorand, har pausat läkarkarriären för att arbeta som politiskt sakkunnig hos socialminister Lena Hallengren i regeringskansliet. (0 kommentar)

»Det är gott att få sjunga om hopp och ljus«

Maria Norburg Tell, ST-läkar i allmänmedicin, är också »singer-­songwriter« med egenkomponerade julsånger på repertoaren. På hennes nya skiva deltar hela familjen i framförandet. (0 kommentar)

Etik och läkarroll

Oredlighet i forskning – regleras i lag från årsskiftet

Lagen ökar rättssäkerheten men täcker inte alla omoraliska beteenden i forskningen. Sammanslutningen All European Academies har ställt samman en rad »oacceptabla« beteenden. (0 kommentar)

Vårdutveckling

Utbrott av barnsängsfeber på två förlossningsavdelningar

Utredningen av två utbrott av barnsängsfeber presenteras. Hos fyra av de fem patienterna med barnsängsfeber hade smittspridning sannolikt skett från personal. Smittspridningen hade sannolikt kunnat undvikas genom noggrann följsamhet till basala hygienrutiner. (0 kommentar)

Utgåvan som PDF