Smålandsposten (m) efterlyser mer psykologkompetens på vårdcentralerna:

»Varje år besöker tre miljoner svenskar i vuxen ålder en läkare på en vårdcentral. Enligt svenska psykologförbundet har en miljon av dessa besökare problem som är relaterade till psykisk ohälsa. I en rapport pekar de på det orimliga i att 90 procent av landets vårdcentraler inte kan erbjuda psykologisk behandling. Många gånger finns inte heller kompetensen hos läkarna att avgöra om de enbart står inför fysiska åkommor. Därför felbehandlas många. Mediciner kan vara bra för mycket.
Framgångarna inom läkemedelsindustrin har lett till att tusentals depressivt lagda personer idag har chansen att leva ett värdigt liv. Men de läkande samtalen ska inte underskattas.
Genom att satsa på rätt psykologisk hjälp vid rätt tillfälle skulle inte bara det mänskliga lidandet minska. Det skulle också leda till att de offentliga utgifterna blir lägre. Enligt psykologförbundets beräkningar handlar det om flera miljarder kronor varje år. 25 för att vara exakt.
Om inte solidariteten är drivkraft nog inom politiken så borde pengarna vara det. Att göra psykologisk behandling tillgänglig på landets vårdcentraler borde vara en självklar målsättning. Åtminstone om man menar allvar med att sätta människan i centrum inom vården.« •