Petter Brodin.

Petter Brodin vill genom sin forskning lära sig mer om immunsystemets utveckling hos nyfödda. Målsättningen är att kunna förbättra omhändertagandet av nyfödda och på så sätt förhindra att barnen utvecklar bland annat allergier och autoimmuna sjukdomar.

– Vårt mål är att optimera utvecklingen hos alla barn och hitta vad som är en hälsosam start för dem. Det finns många epidemiologiska studier som pekar på att det är något som inte är helt optimalt i dag i vårt omhändertagande av nyfödda som påverkar utvecklingen av deras immunförsvar negativt. Det här stödet kommer att hjälpa oss att komma vidare med vår forskning, säger Petter Brodin, i ett pressmeddelande.

Göran Gustafssonpriset är avsett för forskare som är högst 45 år gamla och delas ut årligen inom områdena matematik, fysik, kemi, molekylär biologi och medicin. Priset innebär ett anslag på 5,1 miljoner kronor – plus ett personligt pris på 250 000.