Denna webbplats vänder sig till läkare

Fler sjukhus bör använda Rakel i sina beredskapsövningar

Fler sjukhus bör inkludera Rakel i sina beredskapsövningar

Sjukhus bör överväga att införa eller i alla fall öva på kommunikationssystemet Rakel intrahospitalt, skriver tre läkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Deras erfarenhet är att systemet inte är särskilt komplicerat att lära sig, och till skillnad från interntelefoni och bristfälligt underhållna backupmobiler är systemet dessutom robust.

Upprepa inte gamla synder – staten måste ansvara för utbildningstjänster

Staten måste dimensionera utbildningstjänsterna

När AT-systemet går i graven måste staten ta över dimensioneringen och samordningen av utbildningstjänster, annars riskerar vi samma kompetensförsörjningsproblem som i dag, skriver Sofia Warne. Nästa steg är att göra lönerna konkurrenskraftiga, då det vore olyckligt om yrket tappade ännu mer attraktionskraft i en tid när fler läkare behövs för att ta hand om en åldrande befolkning.

Hålen i listan över skyddade yrkestitlar måste täppas till

Överläkare och cancerläkare måste också vara skyddade titlar

Efter att en förundersökning har lagts ned med motiveringen att generalläkare inte är en skyddad titel konstaterar Anders Suneson att någon som saknar läkarexamen men kallar sig överläkare inte heller begår något brott. Han kräver därför att listan med skyddade titlar kompletteras så att alla titlar som slutar med ordet läkare ingår. (2 kommentarer)

STAR*D är inte »en depressionsstudie bland många«

Det är dags att börja referera till STAR*D på ett mer nyanserat sätt

»Vi står fast vid att Pigotts reanalys av rådata är relevant«, skriver André Marx och Åsa Nilsonne i en slutreplik i debatten om hur resultatet av STAR*D-studien ska tolkas. (2 kommentarer)

Helsingforsdeklarationen – en hörnsten i forskningsetiken

Helsingforsdeklarationen – en hörnsten i forskningsetiken

»Deklarationen har blivit mycket viktig och har till och med skrivits in i många länders lagstiftning.«

När en utbildning bryter normen

I detta nummer berättar vi om den stora bristen på specialistläkare inom företagshälsovården. Behovet är stort, enligt bedömare – och den i nuläget kraftigt växande Försvarsmakten är bara ett exempel på en stor verksamhet som vill ha och behöver fler företagsläkare.

Ivo har fel – en akut förlossningssituation kräver flexibelt beslutsfattande

Nej, ett statiskt ledarskap fungerar inte i en akut förlossningssituation

Ivos kritik av förlossningskliniker för oklar ansvarsfördelning baseras snarare på myndighetens föreställning om hur en förlossning bör gå till än på kunskap om hur det fungerar i verkligheten, skriver tre debattörer med erfarenhet av förlossningsvård och riskhantering. »När en situation övergår från normal till onormal och vidare till kris behöver olika professioner snabbt anpassa sig till en skiftande verklighet.« (5 kommentarer)

Sjukdomsbegreppet saknas i psykiatrins språkdebatt

Varför saknas sjukdomsbegreppet i psykiatrins språkdebatt?

Det är hög tid att psykiatrin förtydligar vad som menas med sjukdom, skriver Johannes Thorman, ST-läkare i vuxenpsykiatri. »I förlängningen skulle det leda till bättre vård, både av de patienter som lider av psykiska sjukdomar och de som lider av helt andra orsaker«, skriver han. (4 kommentarer)

Journalen måste följa med när patienter väljer att lista om sig

Viktig information riskerar att försvinna när patienter listar om sig

Att journalen inte följer med en patient som väljer att lista sig på en annan vårdcentral är problematiskt, eftersom viktig information riskerar att försvinna, skriver läkaren Marios Kyriakides. Han föreslår därför ett krav på remiss vid omlistning. (6 kommentarer)

Kostråd förbättrar inte bara folkhälsan – även bra för klimatet

Ohälsosamma kostvanor och klimatkrisen hänger samman

Genom att påtala hälsofördelarna med att äta en mer växtbaserad kost skulle läkarkåren också påverka planetens hälsa, skriver tre läkare och två dietister. »Dagens engagemang inom läkarkåren är avgörande för framtida sjukdomspanorama och för den planet vi alla delar.« (2 kommentarer)

Lockande att göra AT på andra sidan sundet

Att väntan på att få göra sin AT kan vara lång är ett känt problem. I Stockholmsområdet är väntan längst, över 15 månader i genomsnitt, i andra delar av landet något kortare. I detta nummer av Läkartidningen berättar vi om några unga läkare som i stället har valt en annan väg: att åka till Danmark […]

Det är inte nödvändigtvis pengar som saknas

Det är inte nödvändigtvis pengar som saknas

»Det krävs ingen matematiker för att förstå att en sådan ekvation inte går ihop.« (2 kommentarer)

Dekretet att ersätta ordet »fetma« med »obesitas« är inte riktigt genomtänkt

Dekretet att ersätta ordet »fetma« med »obesitas« är en tankevurpa

Det finns god grund för Socialstyrelsen att vilja minska risken att patienter blir kränkta, men frågan är om ordbytet från »fetma« till »obesitas« verkligen är genomtänkt, undrar Jörg Carlsson, överläkare och professor som dessutom är skolad i latin. »Det är svårt att föreställa sig att patienter som kan latin eller som har blivit informerade om ordets betydelse skulle ha önskat ordbytet, men nu är det en stor majoritet av befolkningen som inte kan språket ...«, skriver han. (15 kommentarer)

Regionen strävar efter samma mål som Sylf Västernorrland

Tillsammans kan vi skapa en bättre arbetsmiljö och ökad patientsäkerhet

Påståendet att Region Västernorrland inte satsar på sin egen personal stämmer inte, skriver regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Strandberg i en replik. Förutom att medianlönerna bland ST-läkare är högre än rikssnittet erbjuder regionen bland annat kontinuerlig fortbildning för AT- och BT-läkare. (6 kommentarer)

Ojämlik vård för könsstympade flickor och kvinnor i Sverige

Två specialiserade mottagningar för könsstympade kvinnor räcker inte

I dag finns bara två specialiserade mottagningar dit kvinnor som har problem relaterade till könsstympning kan vända sig, konstaterar Cecilia Berger och Bita Eshraghi. »Det är således hög tid att gå från ord till handling och öka tillgången till specialiserade mottagningar för alla flickor och kvinnor i Sverige som har utsatts för könsstympning«, skriver de.

Olyckligt att forskare lanserar begreppet »preklinisk obesitas«

Riskfyllt att införa begreppet »preklinisk obesitas«

Det vetenskapliga underlaget visar att obesitas i barndomen är en sjukdom som påverkar hälsan allvarligt, och ju längre tid en sjukdom går obehandlad, desto större blir hälsoriskerna, skriver styrelsen för Svensk förening barnobesitas apropå en uppmärksammad artikel som använder begreppet »preklinisk obesitas«.

Byråkrati får inte försena effektiva nya behandlingar

NT-rådet bromsar införandet av viktiga och effektiva läkemedel

Svensk byråkrati medför att det dröjer innan läkemedel som redan används i andra länder införs här, skriver Björn-Owe Björk (KD), regionråd i Region Uppsala. Bland annat är NT-rådets beslutsprocesser inte transparenta och besluten kan inte överklagas, skriver han. (1 kommentar)

Var är nollvisionen för dödsfall orsakade av vårdplatsbrist?

Var är nollvisionen för dödsfall orsakade av vårdplatsbrist?

»Ett förändringsarbete måste utgå från korrekta verklighetsbeskrivningar i stället för friserad statistik, och professionen måste få ta ledartröjan.« (3 kommentarer)

När katastrofen kom till Örebro

Larmet kom tidigt till akutmottagningen på Universitetssjukhuset Örebro. »Pågående dödligt våld, skolskjutning.« Blixtsnabbt ställde alla om, traumateam stod klara, personal såg till att täcka upp för varandra. För när våldet slår till, så som det gjorde på ett så fruktansvärt sätt i Örebro i förra veckan, då finns sjukvården där. Dagen efter dådet inter­vjuade Läkartidningen […]

Förbundet tar inte da Costa-fallet på allvar

Läkarna i da Costa-fallet förtjänar mer än en oberoende utredning

»Om kravet på en oberoende utredning är det slutgiltiga svaret från förbundet måste slutbetyget därför bli »B?«, det vill säga nätt och jämnt godkänt på den tiden jag gick i skolan«, skriver Johan Lagerfelt i en slutreplik om Läkarförbundets hantering av da Costa-fallet. (4 kommentarer)

1 2 3 164