Vem vinner: viruset eller människan?

Om inte vaccinationerna hinner nyttjas nu utan coronaviruset i stället får möjlighet att hinna undkomma immunförsvaret genom en mängd slumpmässiga mutationer som påverkar spike-proteinet riskerar situationen att bli ohållbar, skriver Torgny Stigbrand.
Vård måste alltid ske med hänsyn till patientens vilja

Det är helt emot etik och god geriatrisk vård att skicka multisjuka äldre på SÄBO som inom kort står inför sin död till akuten.
Vaccination mot covid – rätt personer vid rätt tillfälle

Vaccination ett viktigt redskap mot sars-cov-2 i den besvärliga situation vi befinner oss i. Vaccination av riskgrupper bör genomföras skyndsamt, medan omfattande vaccination av icke-riskgrupper bör göras efter tydliga bedömningar av risk–nytta i respektive åldersgrupp, skriver Magnus Rasmussen och Anders Björkman.
Covid-19-sjuka för längre tid behöver bra vård
om blivit långtidssjuka i covid-19 har med rätta uppmärksammats allt mer. I denna utgåva, med start på sidan 72, berättas om en av de mottagningar som tar emot långtidssjuka och om en stödgrupp för läkare med covid-19. Mottagningen finns på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och leds av Judith Bruchfeld, specialist i infektionssjukdomar. Hon berättar, när […]
Den nya forskningsproppen ger inte svar på tal

Det var glest med lösningar i forskningspropositionen på de forskande läkarnas dilemman.
Att hoppa utan fallskärm och möta coronavirus utan munskydd

Avstå inte HLR på patient i bukläge

Pandemins dolda hjältar förtjänar att lyftas fram

När man summerar det smått overkliga året 2020, där en global pandemi tog Sverige och svensk sjukvård på sängen, har en central del i pandemibekämpningen handlat om diagnostik, skriver Ingvar Eliasson, Region Skåne.
Trumpism och det akademiska samtalet


Läkarförbundet till riksdagen: Gör svensk vård mer som dansk
I dag möts partiledarna i en riksdagsdebatt som förhoppningsvis till stor del kommer att handla om vården och coronapandemin. Vi förväntar oss att debatten ger svar gällande styrningen av sjukvården framöver, skriver Sofia Rydgren Stale, ordförande, Sveriges läkarförbund.Hög tid att prioritera våra mest sjuka äldre


Oavslutade antibiotikakurer driver resistens: Bara en myt?
Fokus bör skiftas från »antibiotikakuren ska alltid avslutas« till en mer restriktiv förskrivning. Kortare behandlingstid bör användas när evidens ger stöd för det, skriver Allan Zhao och medförfattare.Global kompetens hos läkare – behovet större än någonsin

Barnläkarföreningens ST-guide rekommenderar nu rätt till tre månaders utlandsarbete med bibehållen lön och försäkring från hemkliniken. Vi uppmanar andra specialistföreningar att införa liknande rekommendationer, skriver Johan Berg och medförfattare.
Dags att förstatliga den svenska sjukhusvården

Kunskapsläget talar för D-vitamintillskott

Det är rätt att kronisk facettledssmärta kan stoppas med hjälp av en korrekt hantering

Läkarförbundet har ett ansvar för en hållbar sjukvård

Låt professionen granska vården – för bästa möjliga kvalitet

Ekologiska studier: Använd munskydd

Tre ekologiska studier från USA har undersökt samvariationen mellan munskydd och covid-19. Slutsatsen blir återigen: Använd munskydd som ett effektivt, ofarligt och billigt medel mot spridning av covid-19, skriver Inge Axelsson.
Trycket behöver minska så att vila blir möjligt
– Jag tycker att det känns tyngre den här gången. Vi går mot mörkare tider och jag kan inte riktigt se något slut på det, säger till exempel Åsa Parke, infektionsläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, apropå den andra våg av pandemin som svept in under hösten.