
Vilken nytta kan betablockad ha vid kronisk och akut covid-19?
Jag hoppas att kardiologer och intensivvårdsläkare i samarbete med immunologer ska ta initiativ till kliniska prövningar av till exempel propranolol eller alprenolol vid både akut och kronisk behandling av covid-19, skriver Gunnar Nyberg. (2 kommentarer)
Målet är klart: primärvården ska bli klart bättre
– Tillsammans med de som varit innan mig, och med mig, har vi kämpat för att Socialstyrelsen till slut har kommit med siffran en allmänläkare på 1 100 patienter. När jag började driva frågan som ordförande ville politikerna inte höra om vare sig siffra eller listningstak, säger Marina Tuutma. (1 kommentar)
Jag är läkare, inte gränspolis

»En anmälningsplikt av den här karaktären, som inte syftar till att värna patienten utan tvärtom misstänkliggöra, hör inte hemma i svensk sjukvård.« (3 kommentarer)
Mina högst vördade kollegor: Demokratin kräver deltagande

Det är inte meningen att politiker ska vara en egen samhällsgrupp. Demokratin kräver deltagande. Känner du också ett missnöje över sjukvårdens och samhällets tillstånd – engagera dig! Stå upp för det du tror på. Vi läkare har redan väntat för länge, skriver Elias Becirovic. (10 kommentarer)

Mer »Jidoka« i vården: Inför ersättning för avvikelserapporter
Vad skulle hända om vården arbetade lite mer efter Toyotas filosofi »Jidoka«, som uppmanar de anställda att upptäcka och rätta till fel innan de skapar problem? Antagligen färre vårdrelaterade skador, skriver Alexander Dangler och föreslår en ersättningsmodell för avvikelserapportering i vården. (5 kommentarer)
Att utbilda med eftertanke är att ta ansvar för kvaliteten

Behöver Sverige i dag fler specialistläkare? Självfallet. Kan vem som helst under vilka förutsättningar som helst bli specialistläkare? Sannolikt inte. Därför behöver även utbildningskvaliteten diskuteras, skriver Jonas Lindbäck i sin slutreplik. (28 kommentarer)