Denna webbplats vänder sig till läkare
Nationella läkemedelslistan ska ses som ett arbetssätt – inte bara IT

Se Nationella läkemedelslistan som ett arbetssätt – inte bara IT

De sparade recepten i den nationella läkemedelslistan kommer inte annat än undantagsvis att stämma bättre överens med hur patienten är ordinerad att genomföra sina läkemedelsbehandlingar i dag, skriver Mikael Hoffmann, Susanne Bergenbrant Glas och Tobias Alfvén i en slutreplik.

Läkarna har en nyckelroll när AI införs i vården

Läkarna har en nyckelroll när AI införs i vården

»Tekniken i sig är varken god eller ond, det är hur vi väljer att använda den som avgör vilka effekter den får på samhället.«

Så höjde vi kunskapen om smärtbehandling på barnakuten

Så höjde vi kunskapen om smärta på våra barnakutmottagningar

Vi introducerade ett nytt smärt- och procedur-pm på barnakutmottagningarna vid Skånes universitetssjukhus för att förbättra upptäckten av smärta och utöka möjligheterna att starta behandling innan läkaren är på plats, skriver Stéphanie Lameri och Jorge Sotoca Fernandez. (1 kommentar)

Hälso- och sjukvården måste skyddas i krig och konflikter

Hälso- och sjukvården måste skyddas i krig och konflikter

Sveriges läkarförbund och Svenska läkaresällskapet delar den oro och frustration som artikelförfattarna till en debattartikel om kriget i Gaza ger uttryck för. (6 kommentarer)

Kriget i Gaza kräver handling av SLF och SLS – inte bara ord

Kriget i Gaza kräver handling av SLF och SLS – inte bara ord

Sveriges läkarförbund och Svenska läkaresällskapet borde skriva till utrikesminister Tobias Billström och ge ekonomiskt bidrag till Läkare utan gränser, skriver en grupp debattörer. (16 kommentarer)

Illojalitetens kostnad

Illojalitetens kostnad

»Jag är illojal. Min lojalitet ligger hos patienten och kollegor som står upp för det som är rätt, och vågar höja rösten för att adressera en dysfunktionell ledning och arbetskultur.« skriver Kaberi Mitra. (6 kommentarer)

Betrakta AT som läkarprogrammets avslutande terminer

Se AT som läkarprogrammets avslutande terminer

Den som i dag har gjort klart elva terminer på läkarprogrammet kan slängas ut på en arbetsmarknad med osäkra vikariat under en period som i värsta fall kan vara i flera år, skriver Mikael Kakeeto. (2 kommentarer)

Rekommendation för gravida från Afrika söder om Sahara behöver nyanseras

Rekommendation för gravida från Subsahara behöver nyanseras

Enligt nationella rekommendationer ska kvinnor med ursprung i Afrika söder om Sahara få sin förlossning igångsatt före vecka 41 + 0, men att enbart uppmärksamma medicinska åtgärder riskerar att osynliggöra strukturella orättvisor, skriver Sten Axelsson Fisk. (6 kommentarer)

Lär av glesbygdens innovationsförmåga

Lär av glesbygdens innovationsförmåga

»Som alla mångsysslande glesbygdsbor är läkaren både en medicinsk mångsysslare och en innovatör.« (1 kommentar)

Betona ledarskap under studietiden – och fler blir chefer

Stärk ledarskapsutbildningen för studenterna – så vill fler bli chefer

Fler läkare skulle bli chefer om det fanns en fortlöpande ledarskapsutbildning under hela studietiden, skriver Karl Freier. (4 kommentarer)

»Låt fler läkare bli dubbelspecialister i allmänmedicin«

KD: Låt fler bli dubbelspecialister i allmänmedicin

Vi vill att läkare inom specialiteter det inte råder brist på får möjlighet att göra ytterligare en ST-tjänst i allmänmedicin med bibehållen specialistlön, skriver företrädare för Kristdemokraterna i Stockholm. (1 kommentar)

Symtom bör fortsättningsvis vara del av diagnostiken för alzheimer

Symtom bör fortsättningsvis vara del av diagnostiken för alzheimer

Om amyloidpositivitet är tillräcklig för att ställa diagnosen Alzheimers sjukdom skulle uppskattningsvis 22 procent av alla som är 50 år eller äldre omfattas av denna definition, skriver Robin Zhou med kollegor i en slutreplik. (2 kommentarer)

Bedömningar utgår från arbetsuppgifter – inte yrke

Bedömningar utgår från arbetsuppgifter – inte yrke

Läkare är inte en homogen grupp utan har en stor variation i arbetsuppgifterna, och därför har vi inte ansett att det är relevant att följa upp gruppen vad gäller ansökningar för graviditetspenning, skriver Stefan Forsberg från Försäkringskassan i en replik. (5 kommentarer)

»Kan man utföra kejsarsnitt utan att man når bordet?«

»Vet Försäkringskassan hur man gör ett kejsarsnitt utan att nå bordet?«

Det finns en bristande förståelse hos Försäkringskassan för läkares vardag, skriver Helena Gleissman efter att ha nekats graviditetspenning, trots att hennes barnmorskekollegor ofta får sina ansökningar beviljade. (11 kommentarer)

Nej till samvetsfrihet för läkarstudenter

Nej till samvetsfrihet för studenter

Vårt förslag är att studenter på läkarprogrammet inte ska erbjudas någon form av anpassning av undervisnings- och examinationsmoment av samvetsskäl och att detta ska tillämpas likvärdigt vid de olika lärosätena, skriver Jenny Lindberg med kollegor. (16 kommentarer)

Nationella läkemedelslistan är viktig för patientsäkerheten

Nationella läkemedelslistan är viktig för patientsäkerheten

Vi delar bedömningen att en koppling mellan Nationella läkemedelslistan och ordinationer i patientjournalen skulle bidra till en mer samlad bild av de läkemedel som patienten faktiskt tar, skriver företrädare för E-hälsomyndigheten i en replik.

Avtalsrörelse i motvind

Avtalsrörelse i motvind

»Avtalsförhandlingar är inte en sprintgren utan ett maratonlopp. Och vi kan springa både långt och länge.«

Replik: Biomarkör föreslås inte ensamt stå för diagnostiken

Biomarkörtest föreslås inte ensamt diagnostisera alzheimer

Den internationella kommittén rekommenderar inte klinisk diagnostik av alzheimer hos personer utan tydliga kognitiva symtom, skriver Oskar Hansson, Kaj Blennow med flera i en replik. (1 kommentar)

Enbart biomarkör räcker i dagsläget inte för alzheimerdiagnos

Biomarkör räcker i dagsläget inte för att ställa alzheimerdiagnos

Diagnosen Alzheimers sjukdom kan ännu inte ställas med enbart biomarkörer, utan dessa bör i dagsläget i stället beaktas som en riskfaktor för eventuell framtida sjukdom, skriver en grupp läkare vid Karolinska institutet.

Trafikmedicinska bedömningar kan sätta läkare i etisk rävsax

Tre förslag som ökar stödet för trafikmedicinska bedömningar

Mer kliniskt användbara riktlinjer från Transportstyrelsen kunde underlätta för läkare när de ska fatta trafikmedicinska beslut, skriver Lars Englund. (2 kommentarer)

1 2 3 156