Denna webbplats vänder sig till läkare

Vårdbehov viktigare än diagnos vid ADHD

Vårdbehov viktigare än diagnos

Farhågan att snabba ADHD-utredningar i Region Stockholm ska leda till »felaktiga diagnoser« vittnar om en intern kunskapsförbistring, skriver Linda van Paaschen och Lena Nylander. (1 kommentar)

Försäljningen av febernedsättande – en tidig signal om pandemi?

Försäljning av febernedsättande – en tidig signal på pandemi?

Under vecka 12 2020 köpte stockholmare i genomsnitt tre gånger fler förpackningar paracetamol än övriga riket, skriver företrädare för Läkemedelsverket.

Tips för registrering av esofagus-EKG

Gör det själv: En enkel koppling för att registrera esofagus-EKG

Denna koppling kan avsevärt underlätta för dem som tränar på att genomföra esofagus-EKG.

»Arbetsgivarna har inte lyckats skapa jämställda arbetsplatser«

»Arbetsgivarna har inte lyckats skapa jämställda arbetsplatser«

Jämställdhet är en prioriterad fråga för Läkarförbundet i årets avtalsrörelse. Här är tre förslag som gör arbetslivet mer jämställt och hållbart för läkare, skriver Sofia Rydgren Stale, Sofia Kühner och Robert Holmqvist.

Phoenix sepsis score – ett nytt poängsystem för sepsis hos barn

Phoenix sepsis score – ett nytt poängsystem för sepsis hos barn

Poängsystemet möjliggör bättre selektering av patienter för framtida forskning – därför är det viktigt att det snarast införs i kliniken, skriver Annika Malmgren.

Integrera komplementär medicin i sjukvården enligt norsk modell

Integrera komplementär medicin i sjukvården enligt norsk modell

Komplementära behandlingar i sjukvården, exempelvis ayurveda och homeopati, skulle kunna innebära vinster både för folkhälsan och den ekonomiska utvecklingen, skriver Maria Ingström. (17 kommentarer)

De äldre blir fler – förebyggandet av benbrott bör stärkas

80-åringarna kommer – är det »brottsförebyggande arbetet« redo?

Då antalet 80-åringar ökar med 40 procent nästa decennium måste vi redan nu börja arbeta mer kostnadseffektivt när vi förebygger benbrott, skriver Olle Svensson. (2 kommentarer)

Satsa på gps-system som ökar tillgången till luftambulans

Gps-baserad inflygning ökar tillgängligheten för luftambulans

Under perioden 1 juni 2022 till 1 februari 2024 har totalt 121 uppdrag, som annars hade ställts in på grund av ogynnsamma flygförhållanden, kunnat genomföras tack vare gps-baserad inflygning. Nu måste staten vakna och finansiera systemet på fler platser, skriver Per Arnell och Niclas Börjesson. (3 kommentarer)

AT-ansökningarna slösar både din och min tid – lotta ut jobben i stället

AT-ansökningarna slösar både din och min tid – lotta ut jobben i stället

Du ska uppvisa samarbetsförmåga, vara stabil, ha förmåga att skapa goda relationer, hantera stress, ha initiativkraft, vara lösningsorienterad och ha god självinsikt och gott kliniskt omdöme. De efterfrågade personliga egenskaperna för en tjänst som alla läkare på det 5,5-åriga programmet måste ha är många. (31 kommentarer)

Höga »numbers needed to harm« gör cannabinoider relevanta vid smärta

Höga »numbers needed to harm« gör cannabinoider relevanta

Det finns växande bevis för att cannabinoider kan vara lika effektiva som opioider mot långvarig smärta, men med betydligt högre »numbers needed to harm«, skriver Mikael Södergren i en slutreplik. (1 kommentar)

Överbehandling i livets slutskede – en följd av olämplig vårdorganisation

Olämplig vårdorganisation leder till överbehandling av äldre

Svensk sjukvård är inte utformad med hänsyn till att åldrande är den i särklass viktigaste riskfaktorn för sjukdomar och skador, skriver Gunnar Akner. (7 kommentarer)

Ingen ökad totalrisk vid låg eller måttlig alkoholkonsumtion

Ingen ökad totalrisk vid låg eller måttlig konsumtion av alkohol

Socialstyrelsen verkar felaktigt tro att de nollresultat som uppvisas vad gäller låg och måttlig konsumtion innebär en osäkerhet om alkoholens verkningar. Det är ett misstag, skriver Magnus Stenbeck och Måns Rosén i en slutreplik. (2 kommentarer)

Alla vinner med fler läkarassistenter

Öka antalet läkarassistenter i vården

För läkarstuderande är möjligheten att arbeta som läkarassistenter inte bara en anställning, utan också en viktig yrkesintroduktion, skriver Ismael Halawa från SLF student. (1 kommentar)

Förtida död är inte den enda risken med alkohol

Replik: Förtida död är inte den enda hälsorisken med alkohol

En tredje metaanalys, som inte nämns av Måns Rosén och Magnus Stenbeck, sammanställer alkoholens risker vad gäller skador och sjukdomar. Socialstyrelsen utgår från alkoholmängderna som redovisas i den sammanställningen, skriver Thomas Lindén och Sofia von Malortie i en replik. (1 kommentar)

Optimering av riskfaktorer inför kirurgi förbises

Optimering av riskfaktorer inför kirurgi förbises

Inför ett centrum vid varje större sjukhus som kan organisera prehabiliteringen inför operationer, skriver Roger Olsson, Olle Ljungqvist, Hanne Tönnesen och Ulf O Gustafsson.

Cannabis – ännu en behandling med höga »numbers needed to treat«

Cannabis är en behandling med höga »numbers needed to treat«

Varje läkare torde känna till att opioider är farligare än cannabis, men är det ett tillräckligt starkt argument för att behandla långvarig smärta med cannabisbaserade läkemedel? frågar Emmanuel Bäckryd i en replik. (7 kommentarer)

Nilfebervirus sprids norrut – är vi i Sverige förberedda?

Nilfebervirus sprids allt längre norrut – är Sverige förberett?

West nile-virus (WNV) eller nilfebervirus är ett globalt ökande myggburet flavivirus som är släkt med TBE-virus och usutuvirus. Nilfebervirus kan även spridas via blod- och organdonation. Det kan orsaka sjukdom hos fåglar, människor och hästar men har ännu inte nått Sverige. 

Dålig ekonomi slår mot fortbildningen – vad kan vi göra?

Dålig ekonomi i regioner slår mot fortbildningen – vad kan vi göra?

Inför 2024 års nätverksträff hade vi satsat extra på internationella föreläsare. Normalt deltar drygt 30 läkare. I år deltog 17 de första två dagarna, och avslutningsdagen var vi 13 stycken, skriver Malin Nystrand, ordförande för Svenska läkarföreningen för habiliteringsmedicin. (1 kommentar)

Varning: Undvik Paxlovid till transplanterade patienter

Läkare varnar: Undvik Paxlovid till transplanterade patienter

Så här i »vabruari« är en skarp varning på sin plats: Undvik Paxlovid till transplanterade och andra patienter som behandlas med takrolimus, ciklosporin och andra läkemedel med smala terapeutiska intervall, skriver Staffan Rosenborg.

Medicinsk cannabis – dags för Sverige att uppdatera sina riktlinjer

Dags att uppdatera riktlinjerna för medicinsk cannabis i Sverige

Medicinsk cannabis är inte effektivt för all typ av smärta, men kan vara ett verktyg för behandling av långvarig smärta med bättre säkerhetsprofil än opioder, skriver Mikael Södergren. (5 kommentarer)

1 2 3 122