Transportstyrelsen har uppdaterat blanketter för läkare, för att tydliggöra frågeställningar och för att bemöta synpunkter på tidigare utformning av blanketter.

De blanketter som har uppdaterats är

• Läkares anmälan 

• Läkarintyg avseende högre körkortsbehörigheter 

• Läkarintyg diabetes 

• Läkarintyg om alkohol, narkotika och läkemedel  

• Läkarintyg synfunktion.

Intyg avseende diabetes, synfunktioner, alkohol, narkotika och läkemedel samt läkares anmälan finns redan utlagda på Körkortsportalen. Intyg avseende högre behörigheter publiceras preliminärt i vecka 11.

Generella förändringar är att sidor som endast innehåller upplysningstext har tagits bort. De ersätts med en hänvisning till Transportstyrelsens webbplats

Nytt är också att specialistkompetens ska anges vid underskriften. 

Rekommendationen är att alltid använda de senaste blanketterna på Körkortsportalen i stället för blanketter som sparats lokalt på din arbetsplats.

Nyheterna i korthet. I blanketten »Läkares anmälan« finns två alternativ: »Anmälan om olämplighet« och »Anmälan om sannolik olämplighet«. Anmälan om sannolik olämplighet används om läkaren vid undersökning eller inhämtande av journaluppgifter finner det sannolikt att patienten av medicinska skäl är olämplig som förare men patienten motsätter sig fortsatt utredning. Denna förändring har gjorts på grund av de ändringar i körkortslagen som tidigare redovisats i Läkartidningen [1].

I intyg om diabetes har frågan om hypoglykemier omformulerats, och vissa frågor besvaras bara för de patienter som över huvud taget har haft hypoglykemier. 

I intyg om alkohol, narkotika och läkemedel har ett förtydligande gjorts av de grundläggande förutsättningarna enligt DSM-IV för att ställa diagnoserna substansberoende eller missbruk samt att diagnosen ska ställas om kriterierna är uppfyllda. 

En tydligare beskrivning av vad som gäller vid blod- respektive urinprovstagning anges. Det finns i tabellform möjlighet att redovisa fler provtagningstillfällen än tidigare i syfte att vid behov kunna redovisa provtagning under en 12-månadersperiod. 

Alkoholmarkören B-PEth har från svenska laboratorier redovisats i form av B-PEth 16:0/18:1 alternativt B-PEth. De olika metoderna har olika referensvärden, varför det är avgörande att gällande referensvärden redovisas när blanketten fylls i. Numera har dock en nationell harmonisering genomförts, och alla analysvärden lämnas ut som B-PEth 16:0/18:1. 

En ny punkt har lagts till där läkaren ska göra en bedömning av om det har ansetts nödvändigt med provtagning för annan substans än den som påvisats vid ett trafiknykterhetsbrott.

Vid frågor om ifyllandet av blanketterna i ett enskilt körkortsärende kan körkortsavdelningens handläggare kontaktas på ett särskilt telefonnummer för samarbetspartner/läkare: 0771-65 66 00.