Sjukvården i Sverige och primärvården styrs mer och mer utifrån New public management. I flera landsting fördelas pengarna till vårdcentralerna utifrån vilka diagnoser som personalen skriver in i respektive patients journal. Den poäng som räknas ut med hjälp av diagnoser blir en faktor som ger direkt ekonomisk ersättning, och även övrig ersättning till vårdcentralen påverkas.

Variationen i diagnoser (ACG, adjusted clinical groups) är 38 procent mellan olika vårdcentraler i Västra Götaland. Inom statistiken finns det ett begrepp som heter centrala gränsvärdessatsen som säger att om stickprovet är tillräckligt stort går medelvärdet mot det sanna medelvärdet = väntevärdet. En vårdcentral motsvarar ett stickprov på 2 000–17 000 patienter, och medelvärdena bör inte skilja mer än högst 0,1. Det är därför osannolikt att variationen i befolkningens sjuklighet är 38 procent mellan olika vårdcentraler. Detta innebär att patienter med olika sjukdomar bör fördela sig väldigt lika mellan olika vårdcentraler i Sverige.

Hälso- och sjukvårdslagen (§2) anger att »Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen«.

Att fördela de ekonomiska resurserna utifrån diagnossättning går helt emot intentionen i lagen. En välbemannad vårdcentral med många läkare hinner ställa diagnos på fler sjukdomar på sina patienter än en vårdcentral som är underbemannad. Men befolkningarna som dessa vårdcentraler ska ge vård till är i medeltal precis lika sjuka. Detta innebär att den välbemannade vårdcentralen skor sig på den dåligt bemannade vårdcentralens bekostnad, som får ännu sämre möjligheter att vårda sina patienter efter behov och inte bara göra det absolut nödvändigaste.

Vår slutsats är att denna styrning av primärvården är förkastlig och kommer att leda till ökad ojämlikhet i hälsa i Sverige.

New public management kommer från tillverkningsindustrin, och delkomponenter är konkurrens, mätning av resultat och decentralisering av organisationen. Detta har lett till man ålägger framför allt läkare att sköta registreringar (diagnoser och behandlingar), som direkt ger vårdenheten ekonomisk ersättning. En läkare utbildas för att hantera sjukdomar och patienter. Diagnoser ska ställas för att underlätta vården och passar inte som ett ekonomiskt styrsystem. Låt läkare sköta det de är utbildade för.

Primärvården i Sverige är redan underdimensionerad och klarar inte detta New public management-experiment med diagnoser. Det krävs en kraftfull nationell satsning på primärvården i Sverige om vi ska klara ålderspyramiden. En väl utbyggd primärvård är det mest effektiva och billigaste sättet att ge befolkningen sjukvård efter behov. För att primärvården ska bli bra krävs det en grundbemanning med högst 1 500 patienter/distriktsläkare.