I helgen antog Världshälsoförsamlingen (World Health Assembly) en psoriasisresolution. Det innebär ett unikt erkännande av sjukdomens svårighetsgrad. Världshälsoorganisationen (WHO) understryker med resolutionen det onödiga lidande som existerar på grund av felaktig eller icke befintlig vård av psoriasis för 125 miljoner människor.
Resolutionen pekar på kopplingarna mellan psoriasis och Crohns sjukdom, hjärt–kärlsjukdomar samt diabetes – alla svåra sjukdomar som kan leda till en för tidig död. Att psoriasis erkänns på internationell nivå som en icke smittsam folksjukdom innebär att vårdsystemen i medlemsländerna måste ta till sig de senaste kunskaperna och utveckla en strategi för att hantera patienterna på ett mer genomtänkt sätt.
Rönen är dock okända för beslutsfattare inom svensk hälso- och sjukvård. I en undersökning som Novus genomförde 2013 svarade 34 procent av tillfrågade politiker och tjänstemän att man tror att psoriasis är ett kosmetiskt hudproblem kopplat till eksem. Samsjuklighetsproblematiken ställer helt nya krav på den vård som bör erbjudas. Det är en skandal att kunskapen om sjukdomen är så låg, vilket får allvarliga konsekvenser för oss som lever med den.
Färre sjukskrivningar, minskad belastning i vårdkedjan och minskat lidande för cirka tre procent av befolkningen måste hamna högt på den politiska agendan oavsett partifärg. Med WHO-resolutionen sätts psoriasis på kartan internationellt. Men på nationell nivå lyser insikterna om denna allvarliga systemsjukdom fortfarande med sin frånvaro.
Psoriasisförbundet kräver därför att:
- Vård av psoriasis får högre kvalitet och skillnaderna mellan landstingen ses över.
- Okunskapen kring moderna läkemedel och nya behandlingar bör åtgärdas.
- Multidisciplinära team inrättas. Dermatologer och reumatologer måste kunna samarbeta för patientens bästa.
- Patientutbildningar bör finnas över hela landet.
Att tänka tvärvetenskapligt och använda den forskning som finns för att minska mänskligt lidande och stora ekonomiska resurser över tid borde vara en självklarhet om Sverige menar allvar med att vilja uppnå världens bästa sjukvård.