Foto: Colourbox

Såg i Läkartidningen en inbjudan till symposium om artros. Vi utlovades kunskaper om denna allt vanligare folksjukdom i olika föredrag: Om artros efter ledskada, träningstips, artrosskola och till sist vem som ska ha ny led. Men däremellan luftas en nygammal ortopedisk behandlingsform som verkar både billig och bra, nämligen bensträckaren. Men hur effektiv är den och hur mycket längre kan benen bli?

Jag har som psykiatrichef under 30 år suttit på (för) många och (för) långa möten. Länge hade vi automatiskt paus en gång i timmen. Rökarna skötte detta. Nu håller denna grupp på att »dö ut« och pauserna blir allt glesare. Något måste göras! Jag hörde på förra årets psykiatrikongress en svensk forskare berätta om nya rön.

Du bör cirka var 20:e minut ställa dig upp i minst en minut och röra på benen; flytta belastningen mellan höger och vänster, på stället duger. Detta enkla råd ger bättre hälsoskydd än att en gång per vecka besöka gymmet. Kan du dessutom fimpa eller övergå till snus samt äta mycket olivolja i stället för animaliskt fett väntar en lång god ålderdom på dig.

Bodil Jönsson, den kloka fysikprofessorn, har i sin senaste bok om att bli gammal påpekat att vi nu blir minst tio år äldre än på 1960-talet. Men vi har inte lagt till åren i slutet av livet, vi har lagt in en extra tioåring mellan 55 och 65. Precis på rätt ställe.

Vi förlorar mot barnbarnet i Memory, det är sant, men vi är världsbäst på att se mönster och sammanhang där barnbarnet och alla andra bara ser detaljerna. Den gåvan ska vi vara stolta över och den borde samhälle och vård ta vara på bättre.

Själv upplever jag att körsång, musicerande på flöjt och lite dikt också bidrar till det goda nuet och en ålder i skönhet. Sjöng Bachs Johannespassion i påskas som körsångare. Det tillkommer verkligen en extra dimension när man både sjunger, upplever och befinner sig mitt i musiken. En dagens dikt tränar också det inre bildsinnet och gör tanken mer lättfotad. »Bildning och kultur, verkligt rara djur«, som Birger Sjöberg skaldar i »Violen från Flen«.

Ta nu och fånga dagen och fyll den med lust och fägring och kultur.

Och glöm inte bensträckaren