ALK tillverkar och marknadsför adrenalinautoinjektorn Jext. Vi beklagar den uppkomna situationen, det vill säga att vi för närvarande inte kan leverera Jext 150 mikrogram och Jext 300 mikrogram.

Den ansökan som ligger till grund för ändringen av hållbarheten från 24 till 18 månader godkändes av Läkemedelsverket den 28 januari. Då ALK inte har levererat Jext sedan detta datum finns det i dagsläget inga Jext på patientnivå med 18 månaders hållbarhet. ALK har därför har valt att avvakta med att kommunicera den förkortade hållbarheten tills vi åter kan leverera Jext.

De Jext som finns ute hos patient har en hållbarhet på 24 månader, det vill säga det datum som är märkt som utgångsdatum på pennan gäller. Som för alla adrenalin-autoinjektorer gäller dock att patienten regelbundet ska kontrollera lösningen för att säkerställa att den är klar och färglös, och vid misstanke om att lösningen är missfärgad byta ut pennan mot en ny.   

ALK har ändrat informationen på hemsidan och uppdaterat marknadsföringsmaterial som används såväl mot hälso- och sjukvården som mot patienterna. Materialet är i linje med gällande produktresumé från den 28 januari 2014.