Kurdistan i norra Irak behöver akut hjälp. Hundratusentals människor har blivit flyktingar i sitt eget land. Vidden av den humanitära katasrofen är ofattbar. Minst tre barn dör dagligen på grund av banala infektioner. Bristen på basala sjukvårdsartiklar och mediciner är stor.

Nu krävs en enorm uppryckning från oss alla. Vi är glada för att utrikesminister Carl Bildt som en av få högt uppsatta politiker varit på plats och bevittnat situationen. Han betraktar den som den största humanitära katastrofen sedan andra världskriget. Kurdiska läkare och sjukvårdspersonal är redan på plats och hjälper till. En insamling av mediciner och annan nödhjälp är på gång, och en större grupp av läkare är nu på på väg dit.

Vi kurdiska läkare och sjukvårdspersonal är beredda att hjälpa till med all kraft, men vi behöver resuser och hjälp från både allmänheten och olika hjälporgansiationer. Vi uppmanar regeringen och biståndorganisationer att hjälpa oss. Vi behöver resuser så att vi kan bygga fältsjukhus på plats i de olika flyktinglägren i Kurdistan så att vi kan vara delaktiga i den hjälpinsats som redan har påbörjats.

Mer information, bland annat uppdateringar om hjälp till flyktingarna i Shingal (Sinjar), finns på Kurdiska läkarsällskapets i Sverige webbplats: http://www.klsse.org/