Tuff lottning

Den 6 juni–5 juli 2015 spelas dam-VM i fotboll i Kanada. Japan spelar i Grupp C, och bör kunna ta sig vidare. Sveriges lottning, Grupp D, blev tuff. I Grupp D ingår USA, Nigeria och Australien.

De senaste åren har svensk sjukvård stressat för att arbeta mer effektivt och med bättre lagsamverkan. Japansk industri har hållits upp som föredöme; det omdiskuterade arbetssättet »lean« utgår från Toyota-fabriken.

Huvudparten av vår sjukvårdspersonal är kvinnlig (om än inte i de högre kretsarna). I stället för att okritiskt importera arbetssätt från japanska biltillverkare (en huvudsakligen manlig miljö), generellt först omstöpt i amerikansk managamentjargong innan det når Sverige, vore det bättre att studera och begrunda verkliga japanska succébedrifter vad gäller kvinnligt lagarbete i fotboll och ishockey. 

2011 vann Japans damlandslag VM i fotboll i Tyskland. De slog värdnationen Tyskland på hemmaplan i kvartsfinalen, svepte förbi Sverige (trots att vi tog en 1–0-ledning), hämtade i finalen upp två underlägen mot USA och vann med 3–1 efter straffar. I OS-finalen i London 2012 tog de silver (det anses att de blev bortdömda genom en domarfadäs). Fin straffläggning och aggressivt powerplay gällde då Japans damer besegrade Sverige i hockey-VM i Malmö i år. 

De japanska spelarna är i genomsnitt 10–15 centimeter kortare och väger 10–15 kilo mindre än sina västerländska motståndare. Ändå har de visat sig vara vassa i dessa kontaktsporter. 

De har givetvis skickliga spelare och duktiga tränare, men det är i samarbetet på planen som de glänser. Deras leenden är en fröjd att se, och smittsamma. Förbundskaptenerna Norio Sasaki (fotboll) och Yoshifumi Fuijisawa (hockey) har utvecklat strategier och taktiker som avhjälper deras fysiska tillkortakommanden. 

Förbundskapten Sasakis succé är speciellt anmärkningsvärd. När han tog över efter VM 2007 hade Japan aldrig tagit sig förbi gruppspelet i ett mästerskap.

I stället för att betala dyra pengar till konsulter (som i andra eller tredje hand hämtat hem processer från Japan för hur man skruvar fast muttrar och svetsar fogar på ett löpande band) borde vi bjuda in förbundskaptenerna för Japans damfotbollslag och damhockeyteam och be dem förklara hur de lyckats skapa laganda och vinnarskallar som kan övervinna lagens fysiska handikapp. Båda förbundskaptenerna är män, vilket ju passar bra med tanke på hur det ser ut på de översta trappstegen i svensk sjukvård.