En revolution är på gång inom klinisk kemi, och den kan slå igenom snabbare än vad experterna fruktar.
Theranos, en amerikansk firma skapad av en ung kvinnlig entreprenör, Elizabeth Holmes (31 år), har utvecklat en ny metodologi för blodprover. De påstår att de kan mäta allt på en droppe genom mikrochipteknologi. När hon var 19 hoppade Holmes av Stanfords universitet (läste till civilingenjör i kemi) och började utveckla sina idéer om analys på ett chip.
I USA har Theranos labb i 40 apotek tillhörande kedjan Walgreens och räknar med att kunna expandera snabbt. På deras webbplats finns en prislista på alla deras test. Theranos slogan är att »Du skulle inte handla i en speceributik utan prislappar«.
Theranos har positionerat sig som David mot Goliat. Firman har vunnit ett domslut i USA som betyder att allmänheten kan köpa deras test direkt. De behöver inte beställas och förmedlas av en läkare. Theranos image är att det är din kropp, dina labbvärden, och du behöver ingen läkare som skor sig på att vara mellanhand.
Firman är privatägd; Holmes äger aktiemajoriteten och är mycket förtegen om allt, inklusive sin metodik. Firman är värderad till ca 9 miljarder dollar.
Hur snabbt utvecklingen går och när den kan komma till Europa är svårt att säga. Firman har kontrakt med läkemedelsbolag, såsom GlaxoSmithKline och Pfizer, för deras kliniska studier och har börjat ett samarbete med den anrika Cleveland Clinic. Det troliga är väl att Theranos ägare kommer att sälja sina aktier, men Holmes verkar inte speciellt driven av pengar. Det är vetenskapen och altruismen som motiverar henne. Nyligen tog Holmes sin metodik utanför USA genom att sjösätta ett »non-profit«-projekt med billiga test i Mexiko stödd av Carlos Slim, Mexikos stormrike telekommagnat.
Labbdiagnostikmarknaden domineras av ett fåtal firmor, såsom Roche, Siemens och Abbott. Globalt säljs utrustning för 56 miljarder dollar per år, varav 25 miljarder dollar i USA. Labbdiagnostik är lukrativ i USA (omsätter 60 miljarder dollar per år) och många andra länder, och ju mer åtråvärd den är, desto starkare är behovet av modernisering och rationalisering, men Theranos kan räkna med mothugg från de etablerade aktörerna. 60 procent av USA:s test utförs på sjukhuslabb och resten patientnära (PNA) i privatläkares mottagningar, men i verkligheten har dessa kontrakt med två stora firmor (<5 procent är självständiga), och en av dessa har nu sagt att de kommer att låta allmänheten köpa deras test on line utan en läkare. Andra firmor har dykt upp på horisonten som också kan köra flera test på en droppe.
Akademiska kliniska kemister (t ex Eleftherios Diamandis, professor i klinisk kemi på Torontos universitet i Kanada och chef för ett stort sjukhuslabb, i tidskriften Clinical Chemistry and Laboratory Medicine) har kritiserat Theranos för att inte göra sin metodik tillgänglig för dem att bedöma och har också klagat på att Theranos inte har kört randomiserade studier jämförande med befintliga test. Theranos har svarat med att påpeka att det är FDA som godkänner test och att deras tekniker täcks av patent.
De kliniska kemisterna bestrider också Theranos påståenden att deras test är billigare och snabbare än traditionella test och kräver mindre blod. De påpekar att många test kan genomföras på <1 timme och resten på 2 timmar. Bara enstaka tar längre. Det är transporten till labbet som stjäl tid, något som vi är väl varse i Sverige. Därtill är PNA nu väl utbyggt. Dessvärre framstår en del av kritiken som om de kliniska kemisterna talar i egen sak och letar med ljus och lykta efter ursäkter för att befästa status quo och gå baklänges framåt i tiden, i stället för att gripa tag i brännässlan och utveckla den för patienternas bästa.
I Sverige är de flesta kliniska kemister dubbelspecialister inom en annan labbverksamhet, till skillnad från i USA och många länder. Det kan vara värt för unga kliniska kemister att också skaffa sig en klinisk sträng på sin lyra och inte passivt invänta vad framtiden bär i sitt sköte.