Vad fint, tänkte jag. Vad fint att jag genom Läkarförbundet kan teckna en sjukförsäkring i Folksam. Fint att inte behöva tappa så mycket av lönen om jag tvingas bli långtidssjukskriven. Att få lite extra utöver sjukpenningen när det där diskbråcket eller bröstcancern kommer.

Som ny medlem fick man till och med denna försäkring gratis i tre månader utan hälsodeklaration. Jag är inte ny medlem. Det behövdes en hälsodeklaration. Jag fyllde i efter bästa förmåga och ansökte. Jag fick avslag. Jag försökte en gång till ett år senare, när jag samlat lite kraft inför ansökan. Samma avslag.

Motivet för att inte låta mig teckna sjukförsäkring var enkelt formulerat: »… eftersom du har behandling med Citalopram«.

En klump i magen skapades av den meningen. Sedan ilska. Ilska över att denna enkla tablettbehandling som håller mig frisk och arbetsför plötsligt ses som ett hinder. Ilska över att mina patienter som står på SSRI-medicinering riskerar att råka ut för samma obehagliga bedömning från sina försäkringsbolag. Gäller denna regel alla indikationer för medicinen? Ska den som har citalopram mot PMS eller IBS inte heller få teckna sjukförsäkring?

Ska de psykiatriska diagnoser vi sätter på våra patienter ha efterverkningar i deras privatekonomi i decennier efteråt?

Ett rimligt svar på min ansökan hade i mina försäkringsmässiga lekmannaögon varit »vi beviljar försäkring med höjd avgift« eller »vi beviljar med undantag för sjukskrivning under diagnoskoder F00–F99«.

Jag har inte haft en enda dags sjukfrånvaro för min depression. Citalopram fungerar för mig. Precis som det fungerar för många andra. Tydligen fungerar det inte för Folksam.