Replik. Här svarar Peter Benno och Per M Hellström på debattinlägget »Inget stöd för kontroll av Hp-status vid protonpumpshämmare« från Expertgruppen för mag–tarmsjukdomar i Region Stockholm
Vi tackar för det intresse som vår tanke har väckt angående förekomst av Helicobacter pylori (Hp) som bidragande orsak till gastrointestinala blödningar hos patienter med dubbel trombocythämning. Bakgrundsdata talar för att så kan vara fallet, och detta har också uppmärksammats i de riktlinjer som publicerats av American College of Cardiology [1] samt American College of Gastroenterology [2] och Maastricht IV/Florence consensus [3].
Tanken med eradikering av Hp är att väsentligen reducera den blödningsrisk på nästan fem procent under 12 månaders observationstid som trots allt föreligger hos patienter med dubbel trombocythämning [4]. Detta är deduktiv kunskap som bygger på givna premisser. Som Expertgruppen för mag–tarmsjukdomar har påpekat finns ingen evidens.
I de artiklar expertgruppen framhåller har enbart dubbel trombocythämning med acetylsalicylsyra plus klopidogrel vid samtidig infektion med Hp undersökts [3, 5], inte de aktuella mer potenta alternativen, ticagrelor respektive prasugrel i kombination med acetylsalicylsyra.
Att det inte finns någon aktuell randomiserad studie som undersökt en hjärtinfarktskohort med modern potent dubbel antitrombotisk behandling avseende blödningsrisk vid samtidig förekomst av Hp innebär ett betydande kunskapshål.
Såväl Vetenskapsrådet som Hjärt–lungfonden har nu uppmärksammats på att randomiserade studier av Hp-screening vid akuta koronara syndrom saknas. De har därför ställt sig bakom att genomdriva en nationell studie för att klargöra om eradikering av Hp redan i det akuta skedet kan förebygga ökad blödningsrisk vid dubbel trombocythämning. Nu kan vi i Sverige med hjälp av kraftfulla bidrag från Vetenskapsrådet och Hjärt–lungfonden täppa till detta kunskapshål på ett adekvat sätt.
Läs debattinlägget: