Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har tagit fram rutiner för etisk granskning av examensarbeten på grund- och avancerad nivå (kandidat- eller magisternivå) [1]. Det fanns ett behov av att reda ut en del missuppfattningar om vad som gäller för etisk granskning av studentarbeten, bland annat att det skulle finnas ett »studentundantag«.

Att det skulle finnas ett generellt studentundantag för etisk granskning är en feltolkning av etikprövningslagen [2]. Undantaget innebär bara att arbeten och studier av forskningskaraktär på grund- och avancerad nivå ska undantas från lagens definition av forskning. Givetvis ska all verksamhet vid landets universitet bedrivas på ett etiskt godtagbart sätt. Det är därför angeläget att ge studenter och lärare ett redskap som säkerställer att examensarbeten bedrivs under etiskt säkerställda och trygga former.

Enligt Etikprövningsmyndigheten ska studentarbeten på grund- eller avancerad nivå inte omfattas av etikprövningslagen. »Om man däremot har tänkt att använda materialet i ett forskningsprojekt är forskningen prövningspliktig«. Det är svårt att hitta stöd i lagen för det sista påståendet. Det är också denna text som nyligen tolkats som att det finns ett studentundantag som innebär att forskning utförd av studenter inte behöver etikprövas, detta för att underlätta forskning på lite lägre nivå.

Vi menar att det är viktigt att även studentarbeten på lite lägre forskningsnivå bedrivs under etiskt säkerställda och trygga former. I centrum står säkerheten för såväl forskningspersoner som djur som berörs av examensarbetena. Det är också en förutsättning för att allmänheten och politiker ska känna tillit och tilltro till den verksamhet som bedrivs vid universiteten.

Ansvaret för granskningen av studentarbeten som utgör forskning, men som är undantagna kravet på granskning av Etikprövningsmyndigheten, ligger hos utbildningsanordnaren (i allmänhet prefekten, som dock kan delegera uppgiften).

Granskningen bör göras av en oberoende person eller grupp. Det är inte lämpligt att överlåta detta till handledaren som kan ha en ogrundat hög uppfattning om sin kompetens och etiska kompass. I Sahlgrenska akademins nya rutiner betonas denna aspekt, men vi detaljbeskriver i övrigt inte den etiska granskningsprocessen.

Etikprövningslagen anger att även observationsstudier numera är att betrakta som forskning. Många studentarbeten har en sådan karaktär, vilket komplicerar handläggningen av kliniska projekt. Sahlgrenska universitetssjukhuset har löst problemet genom att införa en blankett för uppdragstilldelning som ska fyllas i av företrädare för sjukhuset och som ger uppdragstagaren tillstånd att exempelvis gå igenom register och journaler för sitt examensarbete.

Granskning av studentarbeten ska ha en rimlig omfattning. Våra nya rutiner blir förhoppningsvis till stor hjälp vid formulering av studentprojekt på grund- och avancerad nivå. Den etiska granskningen ska utföras av personer som är väl insatta i etiska frågeställningar och väl förtrogna med våra rutiner. Genom att använda begreppet rutiner i stället för regler hoppas vi att dokumentet ska uppfattas som ett enkelt hjälpmedel för att nå ett gott etiskt slutresultat.