Som en del av min ST inom arbets- och miljömedicin har jag inhämtat kunskap i form av randning och auskultation. Det jag bland annat kan konstatera är att några av dessa placeringar hade gett mig mycket även under min förra ST inom allmänmedicin.

Vad jag förstår är det inte så vanligt med dessa placeringar inom andra specialiteter, och därför tänkte jag sätta lite strålkastarljus på dem så att fler kollegor kan tänka sig dem som alternativ.

Företagshälsovården. Företagshälsovården ingår in min ST, och jag avslutade nyligen min randning där. Flera erfarenheter har gjort att jag har utvecklats i min läkarroll. Inom företagshälsovården fanns det möjlighet att mängdträna på rehabiliteringsärenden, vilket även inkluderade att arbeta i team, delta i flerpartsmöten och återkoppla till arbetsgivare och personalavdelningar. Denna erfarenhet kan öka tryggheten i sjukskrivningsärenden samt lära läkare att se mönster och använda sjukskrivning på ett mer adekvat sätt.

Företagshälsovården gav mig en mer komplett förståelse för patienten och den del man inte fokuserar lika mycket på inom allmänmedicin, nämligen arbetsmiljö. Jag lärde mig om hur denna påverkar individen och dess hälsa. Min anamnesupptagning utvecklades och jag lärde mig att ställa viktiga frågor när jag misstänkte att arbetsmiljön kunde vara orsaken till hälsobesvären. Ett sådant exempel är astma med debut i vuxen ålder, där ca 15 procent av fallen är orsakade av arbetsmiljön [1].

Att få gå i kollegors skor, få ansikten på dem, arbeta tillsammans och kommunicera med varandra ansikte mot ansikte gör att nästa patient som kommer från eller som ska vidare till företagshälsovården går lättare att hantera. Då känner man till varandras möjligheter och begränsningar.

Försäkringskassan. Försäkringskassan är en aktör inom rehabiliteringsärenden, men också i utredningar av arbetsskador. För att öka min kunskap om hur de arbetar gjorde jag en auskultation där. Den gav mig en del insikter som har varit nyttiga under mitt fortsatta arbete. Jag lärde mig hur ärenden hanteras och vad vi läkare som utfärdare av intyg behöver tänka på, och tiden gav även möjlighet till uppföljande lärotillfällen. Bland annat arrangerade vi ett digitalt möte mellan min klinik och Försäkringskassan för att diskutera arbetsskador.

Överväg dessa två alternativ för din ST. Förhoppningsvis kan de ge dig många och skarpa verktyg för ditt framtida arbete samt förbättra hur du samarbetar med kollegor kring en patient.