Slutreplik. Vi är tacksamma över tonen i svaret från Maroti och medarbetare samt deras förtydligande [1]. Inte heller vi vill måla upp bilden av en total dikotomi mellan våra positioner. Uppenbarligen är vi överens om en hel del.

Skribenterna ger oss sin definition av begreppet »funktionell« (»När vi använder termen«). Frånvaron av en allmänt vedertagen definition är en del av problemet. Vi vidhåller att begreppet »funktionell«, i varje fall ur ett smärtmedicinskt perspektiv, förvirrar mer än det upplyser, eftersom det är oklart vad det står för. Om man i sin smärtanalys i stället använder den terminologi som fastslagits av International Association for the Study of Pain, inte minst distinktionen mellan nociceptiv, neuropatisk och nociplastisk smärta [2], och om detta görs ur ett brett biologiskt och psykosocialt perspektiv som betonar patienten som en aktör, så behövs inte begreppet »funktionell«.

Vi tycker helt enkelt att det är onödigt att envisas med att använda ett föråldrat och förvirrande begrepp som inte tillför något. Författarna låser in sig i en ålderstigen dikotomi, där förekomsten eller avsaknaden av »patologisk vävnadsskada« eller »intakt struktur« blir det avgörande. Relationerna mellan molekylära, fysiologiska och eventuella strukturella förändringar på olika nivåer (från elektronmikroskopiska till för ögat synliga) är interaktiva och komplexa vid de exemplifierade smärttillstånden.

Gällande så kallad »ospecifik« ryggvärk menar vi förstås inte att vi i dag vet allt om detta tillstånd. Vi påpekade att begreppet »medicinskt oförklarad« är olämpligt då det leder tanken fel, även om vi för närvarande inte vet vilka de exakta molekylära mekanismerna ansvariga för patologin och patofysiologin är.

Mycket forskning pågår om olika behandlingsalternativ, och Maroti med kollegor anger en intressant referens [3]. I artikeln förekommer dock inte ordet »functional« för att karakterisera smärtan. Däremot förekommer ordet »nociplastic« tre gånger, och vi tycker således att den referens som anges stärker snarare än försvagar vår position.

Slutligen tror vi att våra diskussionspartner underskattar förklaringsvärdet i det konceptuella skiftet som ligger i att smärta ibland bör betraktas som en sjukdom i smärtsinnet, inte bara som ett symtom. I övrigt tackar vi Maroti med kollegor för ett konstruktivt samtal och ber att få hänvisa kollegor till svensk litteratur om smärtanalys och smärtbedömning [4-7].

Läs mer:
Undvik begreppet »funktionell« i smärtvården
Replik: Meningsfullt skilja på »funktionell« och »strukturell« smärta