De senaste 2,5 åren har tobaksavvänjningsläkemedlet vareniklin varit restnoterat på grund av en något förhöjd halt av nitrosaminer (ämnen som för övrigt finns i högre grad i snus och i cigarettrök) [1]. Räddningen för många patienter har då varit cytisin, som utvinns från gullregn och har en liknande effekt på hjärnans nikotinreceptorer [1]. Jämförande studier har visat likvärdiga resultat som för vareniklin, men med kortare behandlingstid: 25 jämfört med 90 dagar [2, 3]. I en placebokontrollerad studie var oddskvoten 6 respektive 8 gånger högre än för placebo i slutet av behandlingen [4]. Så bra resultat har hittills inte uppnåtts i studier med vareniklin.

För närvarande pågår en förhandling om att få sälja cytisin på vanligt vis, det vill säga utan licenskrav. Det skulle förenkla proceduren, men vi befarar tyvärr att det kan påverka prissättningen.

Cytisin säljs receptfritt i Polen. Det finns för närvarande inget företag som tillhandahåller det i Sverige, men förskrivning via licens är en möjlighet. Förskrivningen är däremot ojämn över riket: i september 2024 var över hälften av Sveriges licenser utfärdade i Region Örebro län.

Många läkare har uppgett tidsbrist som skäl till att inte skriva ut licens. Emellertid är det vår erfarenhet att licens går att utfärda snabbt. Den första ansökan tar mindre än 10 minuter om man följer förslag som ges via Internetmedicin.se [5]. Därefter går licens att utfärda på en till två minuter.

När jag (ML) senast förskrev cytisin (Desmoxan), 100 tabletter, via licens kostade det patienten 415 kronor. Det företag som nu förhandlar i Sverige har nyligen beviljats tillstånd att sälja cytisin (Asmoken) i Danmark. Priset där blev 1 499 danska kronor; motsvarande pris i Sverige skulle i så fall innebära ungefär en fyrdubbling av det nuvarande priset.

När vi frågade Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) om den kommande prissättningen för cytisin svarade de att de utgår från en värdebaserad prissättning: kostnaderna för användningen av läkemedlet ska vara rimliga från medicinska, humanitära och samhällsekonomiska synpunkter. I sin ansökan ska företaget bevisa att läkemedlet gör nytta och att kostnaden är rimlig jämfört med den behandling som redan används i dag. Eftersom nya läkemedel ofta är dyrare än dem som redan används, och nyttan i jämförelse med andra behandlingar inte alltid är lätt att bevisa, är bedömningen sällan enkel, svarade TLV.

TLV påpekade också att bedömningar utgår från principerna i den etiska plattformen, det vill säga människovärdesprincipen, behovs- och solidaritetsprincipen samt kostnadseffektivitetsprincipen.

Rökavvänjning är i sig extremt kostnadseffektiv, vilket skulle innebära att man kan sätta ett högt pris. Det vore dock oetiskt om priset bara baseras på detta, eftersom ett högt pris kommer att förhindra många patienter att använda cytisin, och det lägger en i vårt tycke onödig kostnad på regionerna.

Cytisin är ett läkemedel som inte har patent och som uppenbarligen är billigt att tillverka. Kan administration och marknadsföringskostnader motivera en fyrdubbling av priset? Det vore olyckligt med en så kraftig prishöjning, särskilt som rökare ofta har svag ekonomi. I så fall är det bättre att låta det förbli licenspreparat och att läkarkåren ägnar två minuter åt licensförskrivning. Det stärker patientens kassa, och i de fall patienten uppnår frikort sparar regionen ca 600 kronor i minuten.

Idealt vore förstås om detta viktiga läkemedel blev tillgängligt via vanligt recept på en prisnivå som gynnar individ och samhälle.

Läs även:
Fungerande läkemedel mot tobaksberoende »för billigt«