Slutreplik. Våra kollegor Magnus Isacson och Ylva Sandström skriver i en replik i Läkartidningen att det vore klokt att lägga ner närakuterna i Region Stockholm och listar tre orsaker till att etableringen av dessa varit olycklig [1].

Vi vill bemöta deras kritik av närakuterna.

1. »Närakuterna splittrar vården.« Kontinuitet är viktig i vården, absolut. Vi anser inte att närakuterna arbetar mot kontinuiteten, snarare tvärtom. För patienter med sjukdomar, frakturer och andra brådskande symtom är vårdcentralen kanske inte den rätta instansen. Vi både avlastar och slutbehandlar många av de diagnoser som vårdcentralen inte kan handlägga. Närakut Hötorget får 10–15 hänvisningar från vårdcentraler varje dag, och till dags dato har vi färdigbehandlat 25 000 av 28 000 sökande. Många av våra patienter behöver alltså inte uppta mer än ett vårdtillfälle.

2. »Dyrare med närakuter?« Många patienter som besöker vårdcentralen kan inte slutbehandlas på den vårdnivån, exempelvis vid frakturer, som ska röntgas och gipsas. Ett annat exempel är utredningar och behandlingar av djupa ventromboser i ben. Närakuterna tillhandahåller både provtagning och ultraljud för denna patientgrupp. Vidare syr vi sårskador, även av större slag, samt inciderar bölder. Eftersom vi slutbehandlar många patienter, blir vården snarare mer effektiv och mindre kostsam, inte minst för patienten som bara behöver besöka en vårdinstans i stället för både vårdcentral och akutmottagning.

3. »Otydlighet i vårdnivå.« Ja, det kan till viss del stämma, men vi handlägger bland annat de patienter som exempelvis har akuta infektioner och falltrauman (vilket är speciellt viktigt nu när halkan och vintern kommer) och som inte får tid tillräckligt snabbt på sin vårdcentral. Oavsett vårdnivå så behöver de hjälp som inte alltid kan ges på vårdcentralen, vilket gör att vårdnivån som närakuten befinner sig på i allra högsta grad är nödvändig.

Vi har tidigare arbetat på både husläkarjourer och vårdcentraler. Husläkarjourerna var ett bra komplement till vårdcentralerna, men de räcker inte för att stötta och avlasta akutmottagningarna i den utsträckning som närakuterna faktiskt gör.

Att lägga ner närakuterna är inte en lösning som frigör mer pengar till vårdcentralerna. Vården kommer i stället att bli dyrare, och fler patienter kommer att belasta både vårdcentralerna och akutmottagningarna då vårdcentralen inte kan slutbehandla dem. Det om något blir dubbelarbete.

Vi tycker att det är mycket oklokt att lägga ner närakuterna innan Region Stockholm, som Isacson och Sandström skriver, gjort en risk- och konsekvensanalys.

Läs mer
Sämre tillgänglighet när S stänger Närakut Hötorget
Replik: Stäng närakuterna och återinför husläkarjourerna