Tillgången till GLP-1-receptoragonister är mycket ansträngd [1-3]. Det finns tecken på att den kraftigt ökade förskrivningen utanför godkänd indikation för viktnedgång har inneburit att diabetiker blir utan sin medicinering. Läkemedelsverket vädjar nu till läkarkåren att förskriva GLP-1-receptoragonister endast på godkänd indikation.
Läkemedelsverkets uppfattning är att ett godkänt läkemedel med godkänd indikation bör vara förstahandsval vid all förskrivning. Den fria förskrivningsrätten är dock mycket viktig och medger att läkare enligt vetenskap och beprövad erfarenhet kan förskriva ett läkemedel utanför godkänd produktinformation, så kallad off label-förskrivning. Med möjligheten till sådan förskrivning följer ett ansvar: behandlingen ska vara ändamålsenlig och ske med hänsyn till läkemedlets säkerhetsprofil.
Tillgången till GLP-1-receptoragonister varierar främst på grund av en kraftigt ökad efterfrågan på läkemedel för viktminskning. Det finns tecken på att diabetiker tvingas stå utan sin medicinering, då läkemedel avsedda för diabetes i stället förskrivs för viktminskning. Detta trots att det finns läkemedel som innehåller GLP-1-receptoragonister och är avsedda för viktminskning, såsom Wegovy (semaglutid; finns tillgängligt som parallellimport, men marknadsförs inte i Sverige) och Saxenda (liraglutid).
Ozempic (semaglutid), Rybelsus (semaglutid), Victoza (liraglutid) och Trulicity (dulaglutid) har inte viktkontroll som indikation. Läkemedelsverket ser mycket allvarligt på att kroniskt sjuka patienter står utan sin medicinering på grund av en omfattande förskrivning utanför godkänd indikation.
Läkemedelsverket har möjlighet att initiera utlämnandebegränsning, vilket innebär att ett läkemedel endast får expedieras på apotek om det är förskrivet av en viss bestämd specialitet. I början av pandemin infördes en utlämnandebegränsning för klorokin och klorokinfosfat, då en kraftigt ökad förskrivning noterades [4]. Utlämnandebegränsningen infördes för att säkra tillgången på läkemedlen till främst reumatiker.
I början av pandemin beslutades det även om en bestämmelse i läkemedelsförordningen som innebar en tillfällig begränsning av mängden receptbelagda läkemedel som öppenvårdsapotek fick lämna ut. Syftet var att motverka bristsituationer som annars kunde uppstå till följd av hamstring [5]. Denna typ av bestämmelse beslutas dock inte av Läkemedelsverket utan av regeringen.
En analys av nyinsättningar i riket visar att läkare 2021 förskrev 5–10 procent av GLP-1-receptoragonister till patienter utan en historik av diabetes i tillgängliga register. Under 2022 var andelen över 10 procent, och under första halvan av 2023 20–40 procent. Majoriteten av recepten förskrivs av specialister i allmänmedicin eller endokrinologi samt inom liknande verksamheter av läkare med annan specialitet eller under specialistutbildning. Färre än 5 procent av alla recept förskrivs av verksamheter som inte uppenbarligen initierar behandling av diabetiker.
Läkemedelsverket anser inte att en utlämnandebegränsning skulle ge förväntad effekt, då stora förskrivargrupper fortsättningsvis skulle behöva ha förskrivningsrätten för att täcka in förskrivning på indikationen diabetes. Det går heller inte att knyta läkemedlen till en viss indikation i befintliga förskrivar- eller expeditionssystem, och därmed går det inte att begränsa utlämnande till enbart diabetiker.
Myndigheten ser fortsatt över möjligheten att på regulatorisk väg säkerställa tillgången på GLP-1-receptoragonister till diabetespopulationen. Därför vädjar Läkemedelsverket till alla läkare att tills vidare förskriva GLP-1-receptoragonister endast på godkänd indikation.