Efter Hamas attack mot Israel har över 18 700 palestinier dödats av israeliska bombningar sedan kriget började den 8 oktober [1]. Av dessa är nära 70 procent kvinnor och barn, enligt FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar, UNRWA [2].
Från de kvarvarande sjukhusen i Gaza beskriver läkare en veritabel katastrof. Bristen på resurser har nått en alarmerande nivå, och sjukvårdssystemet står inför en oöverkomlig utmaning. Situationen präglas av en akut brist på livsnödvändiga resurser som läkemedel, medicinsk utrustning och bränsle för sjukhusens nödgeneratorer [3].
Situationen har kvarstått och förvärrats de senaste veckorna. Akutvården i Gaza fortsätter att utsättas för attacker. Sjukhus och ambulanser fortsätter att vara måltavlor, vilket leder till allvarliga skador och dödsfall bland både personal och patienter. Detta drabbar även gravida och nyfödda barn [3].
Det finns inga säkra platser att föda barn för de runt 55 000 kvinnorna som just nu är gravida i området [4, 5]. Förlossningsläkare tvingas göra kejsarsnitt utan att kunna tvätta händerna, utan att kunna bedöva sina patienter och i ljuset från mobiltelefoner [4, 5]. Bomber faller i närheten, och förlossningsrummen blir allt annat än den trygga plats där nyfödda ska komma till världen. Tyvärr har många gravida och nyfödda redan förlorat sina liv på grund av den akuta bristen på hälso- och sjukvårdresurser. Internationella organisationer som International Planned Parenthood Federation (IPPF) och Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) rapporterar att situationen kan komma att resultera i ytterligare tusentals dödsfall bland mödrar och nyfödda [4].
Flera internationella organisationer har begärt ett omedelbart eldupphör. Liksom den europeiska barnläkarorganisationen och Läkare utan gränser [6] gick Svenska barnläkarföreningen ut med ett uttalande den 7 december för att uppmana Sveriges regering att arbeta för ett omedelbart och permanent eldupphör i Mellanöstern [7, 8].
Situationen är akut och kräver internationellt stöd för att lindra lidandet och säkerställa tillgången till nödvändig vård.
Att blunda och skrolla vidare i nyhetsflödet är inget val. Som läkare behöver vi stödja våra kollegor i Mellanöstern och uppmana till en omedelbar vapenvila för att få ett slut på lidandet för alla civila i Palestina och Israel.