Alla som verkar för skydd av civila liv i krig ser detta sättas ur spel när ryska styrkor i Ukraina eller terrororganisationer som Hamas riktar attentat specifikt mot civila och använder civila som mänskliga sköldar – ett krigsbrott enligt Genèvekonventionen från 1949 samt dess tillägg om distinktionsprincipen från 1977 [1].

»Tystnad är ingen lösning«, skriver två gynekologer i Läkartidningen den 20 december och manar till vapenvila efter att 20 000 palestinier, de flesta kvinnor och barn, uppgetts döda i samband med Israels militära attack på Hamas i Gaza.

Författarna nämner inget om den utlösande gnistan för det pågående kriget på Gazaremsan – terrorgrupperna Hamas och Islamiska jihads massaker av civila i Israel den 7 oktober, vilket skedde med stöd även av civila palestinier.

Dödspatrullerna utförde ett planerat massmord på fler än 1 200 spädbarn, barn och vuxna, och fortfarande hålls ett stort antal kidnappade som gisslan. Systematiska, barbariska våldtäkter på flickor och kvinnor, utförda på uppmaning av patrullernas ledarskap, är dokumenterade i ett enormt antal vittnesmål och bilder, rapporterar Cochav Elkayam-Levy, juridisk expert och ledare för Israels civilutredning, samt Qanta Ahmed, rättsmedicinskt vittne [3-5]. Förenta Nationernas (FN) resolution 1325 från 2000 slår fast att systematiskt genusbaserat våld är ett folkrättsbrott [6]. Det är därför anmärkningsvärt att ordföranden för FN:s kvinnoorganisation, Sima Bahous, kritiserade massakern först efter 2 månader, och då efter massiv kritik utifrån.

Nobelpristagarna 2018, människorättsaktivisten Nadia Murad och läkaren Denis Mukwege, har beskrivit hur konfliktrelaterat sexuellt våld utförs som gruppvåldtäkter som anhöriga tvingas bevittna. Detta våld förstör familjer och samhällen och orsakar kollektiva psykologiska trauman i generationer [7, 8]. FN rapporterar hur det fortfarande används som vapen av ryska styrkor i Ukraina efter den brutala invasionen 2022 [9, 10]. International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO) uppmanar statsledningar och det mänskliga samfundet att förkasta, förhindra och bestraffa konfliktrelaterat sexuellt våld och organisera långsiktig reparativ vård till överlevande [8, 9, 11].

FIGO varnar för att väpnade konflikter och tvångsförflyttningar, i Ukraina av närmare 10 miljoner och i Gaza av 1,9 miljoner personer, innebär extrema risker särskilt för gravida och nyförlösta kvinnor, nyfödda och barn. Stridande parter uppmanas att upphöra med angrepp och säkra humanitära korridorer och sjukvård [12].

Forskare som analyserat den våldsbejakande politiska islamismen beskriver hur de använder sexuellt våld som ett vapen för att destabilisera samhällen, skapa kaos och i det följande maktvakuumet bryta in och administrera barbariet, med målet att upprätta en islamistisk stat [13]. Det är tydligt hur Hamas sedan 2006 valt att enväldigt hålla människorna i Gaza i ett järngrepp, föra en politik som bara erkänner den egna religionen och med öppen antisemitism vilja ersätta Israel med en islamistisk stat byggd på sharialagar [3-5, 13-16].

I en sådan stat fråntas kvinnor mänskliga rättigheter och oliktänkande förlorar sitt existensberättigande. Skarp kritik har riktats mot det Hamaskontrollerade hälso- och sjukvårdsministeriet, där mångmiljonbelopp för bland annat sjukhusbyggen har försvunnit till korrupta ledare och militära projekt [14, 16, 17]. Amnesty International och Human Rights Watch har larmat om hur de som vågat protestera har utsatts för mord, tortyr och fängelsestraff [14, 16, 17]. Kritik från flera håll har också riktats mot att Hamas tillåts indoktrinera små barn med antisemitism i skolor drivna av United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA), det enda FN-organ som inrättats för bistånd specifikt till ett enskilt folk [15].

Det är således av stor vikt att vi som yrkesverksamma läkare förmår att se och förkasta det genusbaserade våld som används som förödande vapen i konflikter i Demokratiska Republiken Kongo, Colombia, Nepal, Libyen, Irak, Myanmar, Ukraina – och av Hamas i Israel.