Replik. Linda van Paaschen skriver i en debattartikel i Läkartidningen att Transportstyrelsen belastar psykiatrin i onödan med krav på läkarintyg vid till exempel ADHD och autism [1]. Med anledning av det van Paaschen framför i sin artikel vill Transportstyrelsen göra några förtydliganden.

ADHD ökar generellt trafiksäkerhetsrisken, särskilt i kombination med andra sjukdomar. Även om forskning visar att risken kan vara mindre än man tidigare trott så finns det personer med en allvarlig sjukdomsbild som kan utgöra en trafiksäkerhetsrisk och som inte är lämpliga att ha körkort [2-5]. Många patienter med diagnosen ADHD är dock säkra bilförare och kan ha körkort.

Transportstyrelsen har ett uppdrag att arbeta för trafiksäkerhet på väg och ska enligt lagen bedöma om förutsättningar för körkortsinnehav är uppfyllda [6]. Närmare utredning kan behövas om myndigheten får kännedom om att sökanden har en sjukdom eller diagnos som kan utgöra hinder för körkort [7].

Den enskilde ska då inkomma med ett läkarintyg som svarar på huruvida kraven i föreskrifterna uppfylls eller inte. Det gäller även vid andra sjukdomar, såsom beroende, demens, diabetes, epilepsi eller neurologiska sjukdomar. När det gäller ADHD och autism ska symtombilden prövas från en trafiksäkerhetssynpunkt, och de personer vars sjukdom innebär en trafiksäkerhetsrisk är inte lämpliga att ha körkort [7]. Läkarintyg är det huvudsakliga verktyget som Transportstyrelsen kan använda för att bedöma den enskildes körkortslämplighet.

Omständigheterna i varje enskilt fall avgör om och hur ofta en körkortsinnehavare behöver inkomma med ett läkarintyg till myndigheten. År 2015 ändrade Transportstyrelsen ett allmänt råd i föreskrifterna som omfattar diagnoserna ADHD och autism. Ändringen innebar en större möjlighet att avsluta uppföljningar med läkarintyg vid dessa tillstånd, trots pågående läkemedelsbehandling.

Vi förstår att det kan vara svårt att bedöma om patienter uppfyller de medicinska kraven. För att underlätta för läkaren som ska utfärda intyget finns det en särskild blankett med de frågor myndigheten behöver ha svar på [8]. I blanketten finns det anvisningar om vilka symtom som ska beaktas, och om möjligt ska läkaren bedöma om de medicinska kraven är uppfyllda.

Den slutliga bedömningen av den medicinska lämpligheten att inneha körkort görs dock av Transportstyrelsen.

Läs mer: Transportstyrelsen belastar psykiatrin i onödan
Slutreplik: Transportstyrelsen saknar argument