Peter Bistoletti framför i en debattartikel i Läkartidningen ett antal förslag till välbehövliga förbättringar av screeningen för livmoderhalscancer, med fokus på att minimera risken för överscreening av unga kvinnor [1].

De nationella screeningprogrammen beslutas av Socialstyrelsen, varefter nationella vårdprogram med mer detaljerade riktlinjer beslutas av Regionala cancercentrum i samverkan (RCC). RCC har en nationell arbetsgrupp (NACx) som bereder förslag till RCC för uppdateringar av det nationella vårdprogrammet inom området. Huvuduppgiften för Nationella kvalitetsregistret för cervixcancerprevention (NKCx) är att mäta och rapportera de 14 kvalitetsindikatorer som Socialstyrelsen beslutat om [2], men registret deltar även i NACx arbete genom uppdaterade faktaunderlag för nya vårdprogram.

I 2022 års screeningprogram föreskrivs att primär screening ska ske med HPV-test med förlängda intervall (5–7 år) och att det tidigare använda screeningtestet (cytologi) inte längre ska användas [3].

I 2022 års nationella vårdprogram ingår också att äldre HPV-test som inte kan skilja ut 7 lågonkogena HPV-typer inte längre ska användas [4]. Bland kvinnor i åldern 23–30 år är cirka 10 procent positiva för dessa 7 typer, som endast orsakar enstaka cancerfall i den åldersgruppen. Vårdprogrammet innefattar därför att testning av dessa HPV-typer inte ska göras före 33 års ålder. Det längre screeningintervallet och undvikande av screening för lågonkogena HPV-typer hos unga kommer att leda till en drastisk minskning av antalet screeningprov och därmed begränsa problemet med överscreening.

Att HPV-vaccinationerna kommer att minska screeningbehovet är väl känt. I dag har kvinnor upp till 24 år så hög vaccinationstäckning att infektioner med högonkogent HPV i princip försvunnit. Ett stort nationellt projekt för att utrota HPV med vaccination i kombination med screening upp till 29 års ålder pågår och har redan värvat fler än 100 000 kvinnor [5].

Socialstyrelsen har aviserat att nya riktlinjer ska planeras med tätare intervall, och inför nästa screeningprogram lär minskningen av HPV på grund av vaccinationer leda till att en höjning av åldern för screeningstart hamnar på agendan. Det nationella vårdprogrammet planeras att förnyas varje år, och flera av Bistolettis föreslagna åtgärder är under diskussion för 2024 års nationella vårdprogram.

En helt annan fråga är huruvida det som beslutats i nationellt screeningprogram och nationellt vårdprogram verkligen används. Exempelvis var det först 2021 som alla regioner använde 2015 års program med HPV-testning [6]. Vi anser förstås att det nationella vårdprogrammet för cervixscreening, som RCC beslutat om, bör följas.

Läs mer:
Sex förslag som förbättrar HPV-screeningen i Sverige