En blivande kirurg bör träna sina kirurgiska färdigheter, och kan man öva sin skicklighet eller förfina sin teknik preoperativt så bör man göra det. Det finns stöd för att simulationsträning ger färdigheter som är överförbara till en operationsmiljö [1].

När man lär sig att operera in subkutana venportar ställs man inför det obehagliga momentet att under ledning av ultraljud punktera vena jugularis interna, för att kunna placera katetern i vena cava superior. Tekniken kräver en förmåga att jobba med bägge händer samtidigt och en viss vana med ultraljud samt att kunna rikta och placera punktionen korrekt. Till råga på allt ligger arteria carotis, som man gärna undviker att pricka, precis intill venen.

Jag fick behov att öva på ultraljudsledd punktion i blodkärl preoperativt, men möjligheten fanns inte på min klinik. Med inspiration från en amerikansk webbplats byggde jag en punktionsmodell för mig och andra läkare under utbildning att öva på [2]. Den testades sedan av klinikens specialistläkare och fick godkänt.

Jag vill betona värdet av preoperativ träning och dela med mig av receptet för att visa hur man med enkla medel kan göra modeller för träning av kirurgiska färdigheter.

Recept för en punktionsmodell
Tid: ca 1 timme + kylning över natt
Hållbarhet: minst 4 veckor, eller 50–100 punktioner

Du behöver

  • 500 ml vatten
  • 40 g gelatin (pulver)
  • 20 g psylliumfröskal
  • 1 matsked citronsyra
  • 1 tesked blå karamellfärg
  • plastbehållare
  • kniv, spruta (10 ml), sax
  • figurballonger
  • röd och blå karamellfärg.
  1. Fyll ballongen med vätska, exempelvis vatten med röd färg för att simulera en artär, och knyt den i bägge ändarna så att den är minst 2 cm längre än plastbehållarens bredd. Gör hål i plastbehållaren där du vill fästa ballongen, exempelvis med ett upphettat knivblad, och trä ballongen genom hålen. Hålet ska vara lite mindre än ballongen, så att den försluter hålen och massan inte läcker ut.
  2. Koka upp vattnet i en kastrull och skruva ner till medelvärme så att vattnet hålls varmt, men inte kokar. Addera en ingrediens i taget och rör kontinuerligt tills den löses upp. Rör inte för snabbt så att du får för många luftbubblor i massan, då blir modellen oanvändbar.
  3. Häll massan i plastbehållaren, låt svalna cirka 15 min och förvara i kyl över natt. Klar att användas nästa morgon.

Modellen förvaras i kyl. Den håller minst 4 veckor och kan användas till flera punktioner. Punktera helst med mikropunktionsnål för att undvika trauma på ballongerna som gör att vätskan läcker ut. Om vätskan läcker ut kan man fylla på ballongen inför nästa punktion.

Lycka till, och punktera mera!