Replik. Läkarförbundet välkomnar diskussionen om klimatarbetet som framförs i en debattartikel i Läkartidningen av representanter från föreningen Läkare för miljön [1].

Läkare för miljön skriver att Läkarförbundet har frångått den policy om klimat och hälsa som förbundet antog 2015 och begränsat sitt klimatarbete till enbart internationella klimatinsatser i syfte att uppnå Parisavtalets mål om högst 1,5 graders temperaturökning.

Det är inte ett korrekt påstående. I Läkarförbundets politiska program, som behandlades och antogs på fullmäktigemötet 2020, finns förbundets fortsatta interna och externa klimatarbete tydligt beskrivet i avsnittet »Hållbarhet« [2]. Förbundets policy om klimat och hälsa från 2015 är en bilaga till nuvarande politiska program, som gäller tills ett nytt program beslutas av medlemmarna.

Men förbundets resurser är begränsade, och som i allt annat fackligt arbete är det nödvändigt med prioriteringar. Klimatet är en global fråga, och förbundets högsta beslutande organ, fullmäktige, bestämde därför 2021 att de internationella klimatsamarbeten som förbundet medverkar i ska prioriteras [3]. Medlemmarna bedömde att det var på den internationella arenan som förbundets insatser för klimatet kunde göra mest nytta.

Förbundets prioritering av det internationella samarbetet är dock inte liktydig med ett avfärdande av de nationella insatserna för klimatet. Här i Sverige verkar Läkarförbundet bland annat för en hållbar läkemedelsförskrivning för att minska läkemedlens skadliga effekter på miljön [4], och vi har också i samarbete med CPME (Standing Committee of European Doctors) varit i kontakt med Klimat- och näringslivsdepartementet och framfört våra synpunkter på det nya luftkvalitetsdirektivet [4].

Vidare medverkar Läkarförbundet i Saco-klimat (tillsammans med övriga Saco-förbund), som syftar till att samla och sprida kunskap om klimatet och driva på den gröna omställningen. Vi arbetar också för att minska förbundets egen klimatpåverkan, och under 2024 kommer en miljö- och hållbarhetspolicy för förbundets fritidsboenden och för kansliets verksamhet att tas fram.

Den globala uppvärmningen har allvarliga konsekvenser för folkhälsan och medför allvarliga hälsorisker. Vi läkare har ett ansvar att försöka motverka denna utveckling, både på den nationella och internationella arenan, som individer och genom vårt fackförbund och andra ideella föreningar, där Läkare för miljön är ett bra exempel på det sistnämnda.

Läs mer
Klimatarbetet måste även drivas på hemmaplan, SLF
Slutreplik: SLF har en roll i sjukvårdens ändamålsenliga utveckling