Så har vi haft ännu en nätverksträff för läkare med intresse för vuxna patienter med komplexa funktionsnedsättningar, exempelvis intellektuell funktionsnedsättning, autism, rörelsenedsättningar och/eller genetiska syndrom. Dessa patienter har ett stort behov av medicinsk specialistkompetens hos sina vårdgivare, och kompetensen måste vara uppdaterad.
Svenska läkarföreningen för habiliteringsmedicin (SLOHM) har funnits under olika namn i drygt 50 år. Medlemmarna har olika specialiteter, främst allmänmedicin, rehabiliteringsmedicin eller psykiatri, och är verksamma inom primärvården, habiliteringen eller psykiatrin. Föreningen anordnar årligen en tredagars nätverksträff med föreläsningar och diskussioner kring vår patientgrupp och deras behov samt läkares arbetsmiljö och arbetssätt. Det finns en stor erfarenhet och kunskap hos deltagande läkare. Förutom föreläsningar är diskussioner under fikapauser och middagar en del av kunskapsutbytet. För ST-läkare som vill specialisera sig inom området uppfyller nätverksträffarna en del av kunskapsmålen.
Som habiliteringsläkare eller läkare med intresse för denna målgrupp bedriver vi ofta arbetet utan kollegor eller med kollegor utan erfarenhet av patientgruppen. Föreningen är därför av stort värde, och i Sverige finns ingen annan fortbildning inom habiliteringsmedicin för vuxna.
Inför 2024 års nätverksträff hade vi satsat extra på internationella föreläsare från Belgien och Sydafrika och på svenska välrenommerade föreläsare som verkar inom vårt kunskapsområde. Normalt deltar drygt 30 läkare. I år deltog 17 de första två dagarna, och på avslutningsdagen var vi 13 stycken. Flera deltagare hade endast fått en övernattning beviljad och fick därmed resa hem dag två. Regionernas dåliga ekonomi angavs som orsak till att vissa inte beviljades delta eller fick avbryta träffen i förtid.
Vi misstänker att fler föreningar och arrangörer av utbildningar/konferenser upplever detsamma som vi. Hur drabbar detta patienterna? Vad kan vi göra? Vad kan Läkarförbundet göra?