Den svenska sjukvården står inför en aldrig tidigare skådad utmaning när det gäller tillgången till sjukvårdspersonal och hanteringen av befolkningens ökande vårdbehov. När vi vet att var tredje underläkare överväger att lämna sitt yrke på grund av den enorma arbetsbelastningen [1] måste vi tänka om och överväga nya metoder för att säkerställa en sund arbetsbelastning samtidigt som svensk sjukvård fortsatt ska producera vård i världsklass. En del av lösningen kan vara att utöka anställningen av läkarstudenter som läkarassistenter. Detta är en åtgärd som inte bara gynnar sjukvården, utan också ger viktiga fördelar för studerande.

Läkarassistenter är oftast läkarstuderande som befinner sig på kliniska terminer och ännu inte är behöriga att arbeta som underläkare. Läkarassistenter arbetar utifrån delegering, och arbetsuppgifterna varierar därmed beroende på arbetsplats och hur många kliniska terminer man läst. Vanliga arbetsuppgifter inkluderar remisskrivning, in- och utskrivning av patienter, deltagande i ronder och läkarmottagning. Detta är sysslor som läkarstudenter redan i dag utför på praktik och är väl bekanta med.

En av de största fördelarna för verksamheter med studenter som läkarassistenter är den avlastning de kan erbjuda sjukvården. Genom att tillåta läkarstuderande att utföra vissa läkarsysslor under handledning av läkare kan vi effektivisera vården och möjliggöra snabbare hantering av patienter. Det är särskilt viktigt under perioder med hög belastning, såsom sommarmånaderna. Sommaren 2015 anställdes läkarassistenter på röntgenavdelningen vid Akademiska sjukhuset [2]. Det visade sig korta vårdtiderna, och antalet MR-undersökningar ökade med 48 procent jämfört med föregående sommar.

För läkarstuderande är möjligheten att arbeta som läkarassistenter inte bara en anställning, utan också en viktig yrkesintroduktion. Genom att delta i läkararbetet får studenterna en unik möjlighet att bekanta sig med arbetsflödet inom sjukvården, förstå andra professioners arbete och skapa värdefulla kontakter för framtida anställning. Sveriges läkarförbund student anser att svensk sjukvård skulle tjäna på att bättre tillvarata läkarstudenters kompetens. I dag har yngre läkarstudenter i princip endast möjlighet att arbeta som omvårdnadsassistenter fram till den dag de kan arbeta som underläkare, trots att kliniska läkarstudenter är bättre lämpade att i stället arbeta med läkarsysslor.

Det finns alldeles för få läkarassistenttjänster i dag, vilket är en uppenbar missad chans för regionerna när det finns tusentals kunniga läkarstudenter som kan bidra till svensk sjukvård. Det är hög tid att utöka antalet läkarassistenter på våra sjukhus och vårdcentraler. Det är en »vinn-vinn«-lösning som kan förbättra vården för patienter och ge blivande läkare en möjlighet att mjukstarta sin karriär. En satsning på fler läkarassistenter är en satsning på framtidens sjukvård.