Slutreplik. För en debattör är det välkommet med en replik, men motargumenten från en statlig myndighet emotses inte utan viss bävan. Men det blev platt fall denna gång. Transportstyrelsen kan inte förklara varför de fortsätter att kräva läkarintyg för godtyckligt utvalda grupper av individer i samhället. Deras replik innehåller inga bemötande argument eller något vidare resonemang utan repeterar mest sakernas tillstånd, det vill säga att det är som det är och det blir som det blir.
Möjligen beror det på att det saknas en del kunskap på myndigheten. Transportstyrelsen refererar exempelvis felaktigt till ADHD och autism som sjukdomar. Och när artikelförfattarna informerar om att de »trots pågående läkemedelsbehandling« inte längre kräver »uppföljande intyg« avslöjas att basal förståelse saknas, eftersom läkemedelsbehandlad ADHD är att föredra i trafiken framför obehandlad ADHD, åtminstone om vi har utgångspunkten att de som har diagnostiserats med ADHD är en potentiell trafikfara.
Men faktum kvarstår att läkarintygen, som Transportstyrelsen hävdar är en nödvändig grund för att de ska kunna göra »den slutliga bedömningen av den medicinska lämpligheten att inneha körkort«, är otillförlitliga eftersom vi saknar objektiva undersökningsmetoder och pålitliga mät- och normalvärden. Psykiatriska bedömningar av samma patient och samma tillstånd vid samma tillfälle kan därför vara diametralt motsatta. Dessutom saknas det vetenskapligt eller annat stöd för att dessa läkarintyg gör någon faktisk nytta i sammanhanget, dvs leder till en förbättrad trafiksäkerhet.
De centrala frågorna förblir därför obesvarade:
1. Hur kan Transportstyrelsen ha användning av otillförlitliga läkarintyg i sin bedömning av en individs lämplighet som bilförare?
2. Hur är det möjligt att en statlig myndighet tillåts belasta sjukvården och enskilda individer i onödan?
Det är inget nytt under solen att saker sker som inte borde få ske. Inte heller är det ovanligt att saker får fortgå utan bättre skäl än att de hittills har fått fortgå. Kan en debattartikel leda till en förändring? Kan ett frö vara sått? Låt oss hoppas på det. För Sveriges alla olika människors skull.
Läs mer:
Transportstyrelsen belastar psykiatrin i onödan
Replik: Läkarintygen behövs vid utredning av hinder för körkort