När Läkarförbundet bildades för 120 år sedan var antalet medlemmar 900. Av dessa var endast tio kvinnor. I dag består den yrkesverksamma läkarkåren av ungefär lika många kvinnor som män, och om tio år kommer kvinnliga läkare sannolikt att vara i majoritet.

Vår senaste arbetsmiljöundersökning visar att utvecklingen går för sakta när det handlar om att göra läkares arbetsliv mer jämställt [1]. Mycket har hänt det senaste århundrandet, men villkoren för läkare går inte i takt med tiden.

Kvinnor överväger i högre utsträckning än män att byta jobb, gå ned i arbetstid eller helt lämna yrket – och andelen är hög: två av tre kvinnor vill bort från sitt nuvarande jobb på grund av arbetsbelastningen.

Drygt var fjärde kvinnlig läkare arbetar deltid, medan motsvarande siffra bland män är 13 procent. Dessutom var nära var tionde kvinna enligt undersökningen sjukskriven under det senaste året på grund av hög arbetsbelastning eller andra brister i arbetsmiljön. Sammantaget leder detta också till en lägre livslön.

Drygt var femte kvinnlig läkare uppger dessutom att de utsatts för kränkande särbehandling under det senaste året.

Det är svårt att landa i någon annan slutsats än att vårdens arbetsgivare har misslyckats med att skapa jämställda arbetsplatser. Det är ett stort problem att kvinnor och män inte får samma möjligheter i läkaryrket. Den framtida rekryteringen av läkare kommer inte att kunna lösas om kvinnor väljer att lämna yrket, går ner i arbetstid, blir sjukskrivna och utsätts för särbehandling.

Jämställdhet är en av Läkarförbundets prioriterade frågor i årets avtalsrörelse. Förbundet har lagt tre yrkanden som syftar till göra arbetslivet mer jämställt och mer hållbart för läkare:

  • Ersättningen som utgår i det fall en gravid läkare förbjuds att arbeta på grund av risker i arbetsmiljön är mycket låg. Eftersom detta endast drabbar kvinnor anser förbundet att det missgynnar gruppen. Läkarförbundet yrkar på kompletterande ersättning vid graviditetspenning som motsvarar ersättningen vid föräldraledighet.
  • Läkarförbundet yrkar på att gravida läkare ska ha rätt till befrielse från jourtjänst. Förbundet menar att arbetsvillkoren måste vara mer flexibla och anpassas efter individuella förutsättningar. Tyngden i arbetet och kraven på närvaro under jour och beredskap har ökat, vilket leder till en stark press.
  • Kvinnor tar ut mer föräldraledighet än män. För att stödja ett jämställt arbetsliv anser Läkarförbundet att föräldrapenningtillägg ska ges ut i lika antal dagar även om båda föräldrarna arbetar i samma sektor. Läkarförbundet yrkar upp till 270 dagars föräldralön för respektive förälder om de arbetar i samma sektor.

Om våra yrkanden går igenom innebär det små men viktiga steg framåt. Vad som också krävs är att vårdens arbetsgivare sätter jämställdheten högre upp på agendan. Det är de som sätter ramarna för vilka insatser som görs och att de följs upp och utvärderas. Cheferna inom vården har en viktig roll och ett stort ansvar; de måste få rätt förutsättningar och kunskap att förbättra jämställdheten.

En ny generation läkare är på väg in i arbetslivet. De ställer andra krav och värdesätter flexibilitet, trygghet och balans i arbetslivet högt. De har andra förväntningar på sitt arbetsliv än tidigare generationer. Regionerna och andra arbetsgivare inom vården vill vara attraktiva för läkare, men då behöver de svara upp mot förväntningarna. Ett första avgörande steg är att skapa samma möjligheter för kvinnor och män att utvecklas och få ett hållbart arbetsliv. Det är nödvändigt för att framtidens läkare ska vilja stanna kvar inom vården.