Egentligen borde jag känna mig lättad. Jag har just skickat in alla AT-ansökningar.

Men i stället är jag sur.

Mina ansökningar är genomarbetade. Otaliga timmar har gått till att finslipa texten för att ge intryck av att vara strukturerad men inte rigid, ödmjuk men initiativtagande, lagspelare men självständig. Jag har bett om rekommendationsbrev, ordnat intyg från flera år gamla undervisningstjänster, skannat examensbevis och gymnasiebetyg. Gymnasiebetyg för att styrka att jag kan svenska. Märk väl: samma betyg är antagningskrav för läkarprogrammet. När jag tog kontakt för att fråga om jag förstått rätt, svarade en irriterad HR-chef att det är för att undvika diskriminering, men på vilket sätt framkom inte.

Värt att veta: den här omgången anställer Capio S:t Görans sjukhus 31 AT-läkare, Södersjukhuset 30, Danderyds sjukhus 34 och Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Solna tillsammans 24 (!). Södersjukhuset skriver på sin webbplats att de brukar få 300 ansökningar.

Fan.

Med överstrykningspennan i högsta hugg har jag granskat annonstexterna och gjort listor med de personliga egenskaper som efterfrågas. Sjukhusen vill ha någon som uppvisar samarbetsförmåga, är stabil, har förmåga att skapa goda relationer, kan hantera stress, har initiativkraft, är lösningsorienterad och har god självinsikt och gott kliniskt omdöme. Ett sjukhus lägger stor vikt vid personlig lämplighet, men vem som är »personligt lämplig« för AT, en tjänst som alla läkare på det 5,5-åriga programmet måste ha, förtäljer inte annonsen.

Är det meriterande att skriva en debattartikel i Läkartidningen? Är det ett tecken på initiativkraft om jag kritiserar ansökningsprocessen, eller visar det brist på gott omdöme? Kanske borde jag skriva under pseudonym?

»Tillsammans med min sambo, barn och bonusbarn lever jag livet i Skarpnäck«, skriver jag hurtigt i mitt personliga brev. Därför söker jag bara AT-tjänst i Stockholm, för hur fint samarbete vi än har med min sambos expartners så tror jag inte att de flyttar med mig 18 månader dit AT har kortare »kötid«.

Socialstyrelsen skriver: »Under AT skall den nyutexaminerade läkaren ges förutsättningar att tillämpa och utveckla sina kunskaper och erfarenheter från grundutbildningen. AT skall […] ge klinisk träning och introduktion i arbetslivet« [1]. Men läkarna som söks till AT-tjänsterna förväntas redan vara »introducerade i arbetslivet«, och vissa av sjukhusen tar inte ens emot ansökan om man inte redan har vikarierat ett visst antal månader efter examen. Under rubriken »Meriterande« i annonserna listas erfarenhet av jourtjänstgöring i akutverksamhet. Budskapet är tydligt: inga nybörjare göre sig besvär.

Det måste ta en evinnerlig tid att läsa alla ansökningar och hålla hundratals intervjuer. Det är en resurskrävande process för arbetsgivare – och för oss sökande. Det känns tröstlöst att lägga tid och energi på att visa att vi är överkvalificerade nog att få fortsätta utbildningen.

Jag vet en väg ut: lottning. Låt ansökan bestå av ett inskickat examensbevis, och lotta sedan ut tjänsterna. Sjukhusen kan vikta lottningen, och för varje år som gått sedan utfärdad examen dubbleras den sökandes chans att bli vald.

Detta skulle bespara oss alla många timmars arbete.

Det blir inte orättvist, det blir effektivt.