Under 2023 publicerades nya nationella riktlinjer för initial handläggning av sepsis hos barn [1]. Här antogs definitionen »livshotande organdysfunktion som orsakas av stört systemiskt svar (dysregulated host response) på infektion«, trots avsaknad av diagnoskriterier.

I slutet av januari 2024 lanserades Phoenix sepsis score [2], pediatrikens motsvarighet till Sequential organ failure assessment (SOFA). Detta nya poängsystem har tagits fram av SSCM:s (Society of Critical Care Medicine) arbetsgrupp Pediatric sepsis definition task force genom internationella enkätundersökningar, en systematisk översikt, en analys av över 3 miljoner pediatriska besök på akutmottagning och avdelning och så kallad modifierad delfimetod.

Poängsystemet avser fyra organsystem: andning, cirkulation, koagulation och neurologi. Två poäng eller fler i samband med misstänkt eller bekräftad infektion utgör diagnoskriterier för sepsis. Detta speglar en ökning av mortaliteten hos barn med infektion från 0,7 procent till 7,1 procent i höginkomstländer och kan därför anses vara ett rimligt mått på livshotande organdysfunktion.

Skulle ett eller flera poäng avse cirkulatorisk dysfunktion bör diagnosen septisk chock användas, vilket speglar en mortalitetsrisk på 10,8 procent i höginkomstländer. Eftersom SCCM:s arbetsgrupp anser att sepsis även innefattar organdysfunktion begränsat till det misstänkt infekterade organet har de valt att kondensera definitionen till »livshotande organdysfunktion i samband med infektion« så länge två poäng uppnås. Detta trots att mortaliteten är nästan fem gånger så hög vid multiorgansvikt, det vill säga när dysfunktionen uppstår avlägset från det primärinfekterade organet.

Denna internationella samstämmighet kring definition och diagnoskriterier för sepsis och septisk chock hos barn möjliggör bättre selektering av patienter för framtida forskning. Det är därför viktigt att vi snarast inför poängsystemet i kliniken. Systemet återfinns i nuläget enklast i originalartikeln och kommer snart även att publiceras på Svenska barnläkarföreningens webbplats där riktlinjer finns.

SCCM:s arbetsgrupp understryker att poängsystemet inte ska användas för tidig igenkänning eller screening av sepsis hos barn. Det flödesschema och tankesätt som presenterades i Läkartidningen i december 2023, och på barnläkarföreningens webbplats, består. Detta gäller även chock i samband med sepsis, som alltså bör misstänkas vid kliniska tecken på chock.